top of page
 • hej388

11 MYTER OM YOGA OCH HUR YOGA KAN FÖRÄNDRA DITT LIV!

Är du också nyfiken på den där yogan som så många verkar tycka så mycket om? Men samtidigt har väldigt svårt att identifiera dig med den där typiska yoga-tjejen med smidig kropp, väldefinierade armmuskler och obekymrat leende? En vän sa för en tid sedan ”Louise, jag skulle vilja prova yoga… men jag är varken smal, stark eller rörlig. Dessutom skulle jag inte klara av att sitta sådär still och det verkar rätt flummigt.. så jag låter bli.”. Jag älskar att hon prickade in så många av yogans fördomar! Ganska ofta får jag frågor angående om man verkligen är lämplig för yoga eller ej och varje gång blir jag nästan lite full i skratt över hur yogamyterna ser ut, för just de argument till varför man inte skulle kunna yoga är ju just de anledningarna till varför man bör börja. Så idag vill jag rikta detta inlägg till alla er som inte gett yoga en riktig chans – här kommer svar på fördomar, myter och varför just du bör börja yoga!

Jag kan inte yoga för att…

 1. Jag är inte stark – Du börjar inte yoga för att du är stark, du blir stark för att du yogar. Visst är det många yogautövare som har exempelvis synbart starka armar,  men kom då ihåg att denne person har blivit stark på grund av yogan. 

 2. Jag är inte smal – vad har din kroppsform med yogan att göra? Vi har alla olika förutsättningar och de är också de olika förutsättningarna vi yogar utifrån. Sedan finns det en aspekt, enligt mig, som snarare innebär att yogautövande främjar för en inre balans i både kropp och knopp. Du blir klarare i huvudet, mindre stressad och kommer till inre ro – vilket banar vägen till en större kraft och lust att vilja satsa på sin hälsa utan att det känns konstlat eller ansträngt på samma sätt. Det i sin tur leder ofta till att man då landar i sin kropps sunda naturliga form och vikt. I mitt fall handlade det om att jag gick ner -25 kilon, inte för att jag ”yogade” bort dem  -utan snarare yogade jag mig till ett klarare huvud och mer energi (visst byggde jag en stark kropp) och så blev ett sunt hälsofokus ett naturligt resultat av det som ledde till att jag gick ner dessa kilon. Så försök att släppa att din utgångsposition skulle vara ett hinder för dig, respektera den och utgå ifrån den och du ska se att du kommer börja ske saker i din kropp!

  1. Jag är inte vig och rörlig – utan snarare stel och klumpig.. Det är för mig som att säga ”jag kan inte duscha för att jag är smutsig”… Yoga inte bara stärker din kropp, utan gör den smidig, rörlig och vig, samtidigt som du själv får större kroppskontroll. Så då om någonsin är väl behovet stort?

 1. Jag är kille – det kanske är lätt att tro att yoga är till för kvinnor, men oj så fel man har! Yoga har funnits i drygt 4000 år och skapades av och enbart för män. Det var faktiskt så sent som på 1930-talet som den allra första kvinnan (Indra Devi) fick tillåtelse att yoga. Yoga är för ALLA!

 2. Jag är för gammal – i Indien finns ett gammalt ordspråk som lyder ”du är enbart så ung som din ryggrad är rörlig”, hur rörlig är du? Yogan gör dig rörlig och stark, borde det inte vara desto viktigare ju äldre vi blir? Yoga är till för alla även om vissa stilar passar bättre än andra. Idag erbjuder många senior- och medicinsk yoga som är mer skonsammare för äldre kroppar. Men givetvis kan du delta i en ”vanlig” yogaklass, mitt tips är att du pratar med läraren och berättar om din oro.  

 3. Det verkar flummigt och spirituellt -just denna fördom hade jag innan jag började yoga. Yoga kändes väldigt hippie och tanken på detta ”flummiga” och spirituella gav mig avsmak. Men vad menar vi egentligen när vi säger att yoga är flummigt? Att du tvingas stanna upp och gå in i dig själv, din inre kropp, för att känna efter? I en värld där vi ständigt söker efter det yttre och synbara kan det för många kännas väldigt främmande att då börja ”stänga” av världen utanför för att vila i sig själv. Det skrämde mig. Nu tycker jag att det är det härligaste som finns! Tänk att få skruva ner volymen på den stressiga värld vi lever i för en stund och bara få vara, tanka energi, samla tankarna och återhämta oss för en stund? Visst är det kämpigt först och med stor frustration kanske kroppen kämpar emot i början, sedan vänder det och det blir till ett hälsosamt behov istället. Det spirituella däremot är nog högst individuellt, så som varje yogautövare. 

 4. Jag är inte duktig – i min värld finns det ingen ”duktighetsgrad” i yoga. Yoga är motsatsen till de träningsformer vi är vana vid, det handlar inte om att prestera eller betygsätta. Tvärtom, det handlar om att acceptera och respektera sitt utövande utan att döma eller försöka jämföra. Att bli bra kunskapsmässigt på något däremot, det är ju som med allt – du måste börja någonstans och öva. Jag vet också att det finns en stor grupp människor som yogar för prestationens skull, som främst jagar avancerade asanas (positioner) än någon annat. I min värld är inte det yoga, utan vanlig fysisk träning. Sedan är det alltid roligt att lyckas med en position man övat på länge, det är en annan sak, och med träning så utvecklas man i allt.

 5. Man måste bli vegetarian – du får äta precis vad du vill när du yogar. Däremot är min upplevelse att man i och med att man börjar yoga blir mer medveten om sin vad man stoppar i sin kropp, av den enkla anledningen att man genuint börjar vilja må så bra som möjligt.

 6. Jag har inte ”det där” lugnet eller tålamodet att sitta still Vi är så hårt tränade att i dagens samhälle ständigt multitaska, vara proffs på effektivitet och att ha så många bollar i luften som möjligt. Och vårt huvud behöver stimuleras, men minst lika viktigt är den värdefulla kraften i att vila och återhämta sig i lugn och ro. Den sista biten struntar de flesta av oss i och fortsätter istället bara köra på, utan att samla kraft, tills allt brakar samman och vi kraschlandar. Vi är så tränade att hela tiden ha saker att göra att vi tycker det är jobbigt att sitta still. Det beteendet är en stor fara för vår hälsa! Det är också därför som du ofta upplever ett slags obehag och frustration när du börjar yoga, din kropp kämpar liksom emot det lugna och ger dig signaler om att ”detta var tråkigt, vi går härifrån”. Gör inte det, acceptera frustrationen, förbise det och ge yogan en ärlig chans. För det är just i den stund du är still och därmed stillar sinnet som din hjärna får vila och hämta kraft. Fortsätter man då att yoga kontinuerligt (minst tre gånger bör du ge det) så upplever du snart att det där påtvingade lugnet faktiskt skapar en inre stillhet och rejält minskad stress. Jag tror att det är i just detta lugn som din kropp hittar en behaglig balans att återhämta sig och göra dig klartänkt.

 7. Jag har inte tid -standardsvaret i dagens samhälle…  Antalet människor som kraschlandar i stressjukdomar ökar med läskigt hög fart och ändå fortsätter vi att hävda att vi inte har tid att ta hand om oss själva. Alla behöver yoga, men om du själv anser att du inte har tid för det så är du en av de personer som behöver det mest av alla. Du behöver inte yoga varje dag för att det ska få effekt, varje minut som du yogar räknas och en yogaklass i veckan är en fantastisk hälsoinvestering!

 8. Jag har en skada – många av oss lider av en tidigare skada eller smärta och jag förstår att det är lätt att tro att det skulle vara en anledning att låta bli att yoga. Men tvärtom, desto större anledning! Jag vill påstå att alla människor kan yoga, oavsett förutsättning, men att man måste tillgodose just sin egen kropps utgångspunkt och respektera den. Yoga stimulerar dessutom kroppen att läka och därmed minska eller till och med reducera smärta och skador. Det viktiga här är att vara noga med att prata med din lärare och berätta om de skador du bär på, samt alltid lyssna på din kropps dagsform. Yoga är känd för att lindra eller till och med ta bort värk, så se det som din motivation och inte begränsning!Bilden till vänster är tagen i Florida för fem år sedan. Jag var stel, svag, stressad, trött och med övervikt och dagliga humördippar. Jag var i total obalans. Jag hade precis flyttat till Costa Rica och en vän till mig som nyss utbildat sig till yogalärare uppmuntrade mig att prova. Fylld av exakt ovanstående fördomar kunde jag knappast identifiera mig som en ”sån” som yogar. Det tog ett år innan jag gav yoga en ärlig chans. Bilden till höger är tagen i höstas på Bali, jag är stark, rörlig, gladare, friskare och har mer balans i mitt liv än någontin förut. Om jag bara hade vetat för fem år sedan att yogan skulle bli vändningen i mitt liv så skulle jag ha skrotat alla fördomar och gett yogan en chans på stört! Givetvis innebär det inte att jag alltid känner harmoni hela dagarna, men jag har ofta lätt att hitta mitt inre lugn och det har gett mig så oerhört mycket. Ett helt nytt liv, om vi ska vara petiga. Så till dig som inte provat yoga eller dig som testat men inte gett det en helhjärtad chans – det är bland den absolut bästa investeringen du kan göra i dig själv! 

Bor du i Norrköping? Kom och yoga med mig! Imorgon drar årets första klasser äntligen igång och du är varmt välkommen oavsett om du aldrig testat tidigare eller om du är en van yoga-utövare. Min målsättning är att skapa roliga och härliga klasser som stärker vår kropp inifrån och ut. Vi finns på Vårt Alternativ (Bredgatan 2) mitt i Norrköping – läs mer här

Måndagar

17:30-18:45 Yoga 1 (inga förkunskaper krävs)

19:15-20:30  Yoga 2 (för dig som yogat tidigare oavsett stil)

Onsdagar

17:30-18:45 Yoga 1 (inga förkunskaper krävs)

Kom och testa gratis! Skicka mig ett mail på yoga@vartalternativ.se eller smsa mig på 072-700 0612 för mer info och anmälan.

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page