top of page
  • hej388

NÄR MAN VÄLJER BORT VITT SOCKER ÅT SITT BARN

För ett par veckor sedan fick jag en fråga här på bloggen som jag tycker förtjänar ett eget inlägg. Jag undrar hur du gör när andra ifrågasätter dig när det kommer till ditt barn och socker. När alla påpekar att man går miste om så mycket blir jag tokig! Jag undviker sockerfällor med min dotter men alla håller såklart inte med. /Monika

När man som föräldrar beslutar sig för att inte inkludera vitt socker i sitt barns kost kan man räkna med följande: Många kommer ha en stark åsikt och oavsett om du ber om det eller ej så kommer de att slänga den i ditt ansikte. Hur knäppt det än må låta så är det hundra gånger vanligare att bli påhoppad och ifrågasatt för att du väljer att ge ditt barn en sund kost än om du vräker i det socker. Jag vet, samhället är fruktansvärt skevt och ibland kan ta det ta så mycket på ens krafter som mamma och pappa att försvara varför man väljer hälsa framför socker. Det är orättvist och det är sjukt, men det handlar egentligen inte alls om din insats som förälder. Det är inte du som är problemet, du vill ditt barns bästa och du har förstått poängen med att en bra kost och en bra hälsa går hand i hand. Det är samhället som ännu inte är där i utvecklingen, vilket gör att du idag sticker ut och vi människor vill inte ha utstickare som gör annorlunda. För i vår kultur vill vi att alla andra ska göra som vi gör, som om det skulle bekräfta att vårt val är det rätta. Samhället idag tvingar på oss den traditionella tron om att socker i form av glass, godis, fikabröd med mera är en del av det fina med barndomen och ett njutningsfullt liv. Och att avståndstagandet av detta skulle innebära det motsatta – förlusten av något fint och njutningsbart. Vi som valt att inte ge våra barn socker, vi som sticker ut, har sett över den gamla tråkiga fasaden om att socker måste finnas med i ekvationen av ett gott liv och gjort ett aktivt val att avstå. När vi väljer att sticka ut för att det passar oss bättre så tar vi ett steg framåt i utvecklingen, låt de andra ta sin tid att hitta sin väg, respektera deras val och kräv respekt tillbaka.

Men trots det faktum att det du gör är rätt för dig och din familj kan de där små bitska kommentarerna som ofta haglar över oss hälsoföräldrar fortfarande svida och förbränna onödigt mycket av vår energi. Jag vet, jag har blivit både ledsen och osäker av de där ifrågasättande orden som personer i min närhet har slängt ur sig när vi förklarar att vår son inte kommer äta godis, glass och fikabröd med socker i i dagsläget. Idag vet jag bättre än att ta åt mig, jag förstår att de känner sig obekväma för att jag sticker ut och inte bekräftar att de gör rätt när jag själv väljer ett annat alternativ. Men framförallt så vet jag varför vi i vår familj har valt att ta avstånd från socker och jag förstår att de som väljer att reagera gör det i oförståelse. De reagerar för att de utgår utifrån samhällets fördom om att en barndom utan socker inte är värdig namnet, medan jag vet att jag är en modern bullmamma utan dess like. Jag bakar, syltar, saftar, glassar och bokstavligt talat älskar att njuta av mat och livets goda. Men jag väljer bort sockret och hittar godsaker som smakar gudomligt samtidigt som det främjar min familjs hälsa. DET är skillnaden och den vetskapen räcker för mig.

Men hur bemöter man de där korkade kommentarerna när de väl kommer? För det första, ha klart för dig själv varför ni i er familj avstår socker och fokusera på det när du känner dig osäcker på grund av andra. Här kommer mina tips på svar på tal, de är raka -vilket man i min mening får vara beredd på när man ställer dumma frågor. Håll till godo och dela gärna med dig av din upplevelser. Hoppas det kan hjälpa!

1. Person: Va? Låter du inte ditt barn äta socker? Jag: Du menar det där vita giftet som vi idag vet ger cancer och skadar vår hälsa något extremt? Nej det ger jag verkligen inte till mitt barn! Gör du?

2. Person: Varför får hen inte äta socker? Jag: För att vi i vår familj värnar om vår hälsa och vi gillar att må bra. 

3. Person: Jaså, du är en såndär mamma? Jag: Du menar en sådan där bullmamma som fikar lite för ofta men som bryr sig om sitt barns hälsa? Jajamen, där har du mig i ett nötskal!

4. Person: Får han inte ens äta glass? Jag: Glass jo? Vi äter hur mycket som helst, speciellt de riktigt varma sommardagarna. Vi har alltid glass i frysen!

5. Person: Fast jag menar riktig glass? Jag: Jag med, sådan där riktigt god glass som är gjord på ekologiska och riktiga råvaror. Eller tänker du på såndär kemikalieblandning med konstgjorda färger som säljs som ”glass” i matbutiken? Nej för tusan, inte sådan ”glass” – vi äter riktig glass!

6. Person: Ha, vänta bara så ska du få se när han växer upp att ni inte kan hålla honom borta från sockret! Jag: Fast det är väl ingen anledning till att ge honom socker idag? Vi tar allt som det kommer och nu är vårt val solklart: Vi lägger hellre lite extra tid på att ge vårt barn mat, fika och ”gott” som både är gott och nyttigt. 

7. Person: Vad är det som är så onyttigt med socker egentligen..? Jag: För att sammanfatta det kort så totalförstör det din hälsa, gör dig överviktig, ger dåligt immunförsvar, sjuk och hål i tänderna. Vanliga symptom på detta kan i längden vara sömnbrist, övervikt, viktuppgång, återkommande infektioner/inflammationer, hål i tänderna

8. Person: Fast du vet väl att sötningsmedel oftast är ännu farligare än socker?! Jag: Ja vissa sötningsmedel borde totalförbjudas, men vi väljer varken pest eller kolera, utan avstår bägge.

9. Person: Men socker som är så gott… Jag: Om du tycker socker är gott kommer du älska fika gjord på riktiga råvaror!

10. Person: Alla har inte råd att köpa dyra hälsoingredienser som man måste ha när man ska baka utan socker… Jag: Vet du vad tandläkarbesök kostar nu förtiden…? Och tur att allt nyttigt inte är dyrt, pjuh! 11. Person: Fast du vet väl att frukt som du gör smoothie på också innehåller socker, så då är det ju precis samma som att ge godis?! Jag: Tyvärr måste jag rätta dig i din näringslära, för även om ekologisk frukt också blir till socker i kroppen så innehåller det en mängd viktiga och nyttiga näringsämnen än godis som inte innehåller ett enda. Plus att jag besparas konstgjorda färgämnen och tillsatser. Tack ändå!

12. Person: Stackars barn som inte får fika/tårta/glass/godis… Jag: Haha, vems barn pratar vi om? Mitt älskar fika/tårta/glass/godis men vår familj lever på tvåtusentalet och vet att det går att baka/köpa jättegod fika utan socker. Vi äter hur gott som helst och samtidigt bryr oss så mycket om vår hälsa, för vi gillar att må bra. Om du någon gång vill ha lite inspiration så är det bara att du säger till!

13. Person: Lite socker då och då skadar ju inte? Jag: Säkert inte, men vet du egentligen hur mycket socker vi får i oss enbart genom att äta mat nuförtiden? Börja läs innehållsförteckningen på matvarorna du köper så kommer du också förstå att även om vi inte skulle äta godis och fikabröd så får vi i oss fruktansvärda mängder socker. 

Våga svara rakt, du står upp för dig själv och det kommer leda till respekt hos de rätta människorna! De behöver inte hålla med eller göra likadant, men de behöver visa er hänsyn. De andra människorna, de som inte respekterar din familjs val, åt dem kan du lika gärna köpa en enkelbiljett ur ditt liv. Du vet vad som är rätt för dig och din familj, det räcker. ♡

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page