top of page
  • hej388

PALEO – ATT ÄTA SIG FRISK & VÄLMÅENDE!

Klockan är snart sju på morgonen denna majmåndag, Lilleman sover på övervåningen och jag sitter uppkrupen i min ekologiska ullfilt från Klippan. Utanför smattrar regndropparna hårt från de gråtunga molnen och jag har precis avslutat min senaste bok ”PALEO STENÅLDERSKOST – människans ursprungliga kost”. Och jag häpnas, trots att det jag just läst inte är några nyheter. Häpnas över vilken skev hälso- och kostbild vi lever med idag, häpnas över hur överväldigande det känns när man börjar fundera på all sjukdomsproblematik som finns överallt i min närhet. När jag tänker på det så finns det sjukdom, åkommor och kroppsliga obalanser åt vilket socialt håll jag än ser. Många har magar som krånglar, svårt att få till en graviditet, en sköldkörtel som gått bananas, cancer som spökar som om det smittar, övervikt i överflöd, diabetes hit och migrän dit. För att inte tala om alla abnormaliteter som idag är en del av vår vardag – trötthet, sömnsvårigheter, oregelbunden menstration, blodsockerdippar, humörsvängningar, dålig hy, eksem, allergier, återkommande infektioner, förkylningar och allmänt lågt immunförsvar. Det är sjukt, inte friskt. Och ändå vill vi gärna förlöjliga och ifrågasätta de som inte ger sina barn vitt socker, de som avviker från tallriksmodellen eller ”den som är den” som alltid tackar nej till kalasets efterrätter. Hur kan vi inte förstå att den livsstil vi lever och den mat vi äter inte bara är dålig utan påtagligt gör oss sjuka? Hur blev synsättet att hellre ta medicin än att äta mat som gör kroppen frisk mer accepterat? Hur kan det inte vara värt att lägga om sin kost och sitt levnadssätt för att må så bra som vår kropp är skapad för att må, utan inre och yttre åkommor?

Jag har i drygt tre år tagit små steg i min hälsoresa till en mer friskare och naturligare livsstil. Från att som majoriteten av 90-talisterna vuxit upp på oboy, vit rostmacka med marmelad och Yoggi-socker-yoghurt till att aktivt börja lära mig vad min kropp faktiskt mår bra av att äta. Lustigt nog inser jag att min utmaning inte har varit att lära mig fakta om kosten utan snarare 1. Att programmera om mitt synsätt och 2. Acceptera att min kulturella omgivning drar åt motsatt håll och gärna vill att jag ska följa deras ström.

För låt oss inse en sak: vi är skapta för att ha en frisk, stark och välmående kropp som dessutom ser tilldragande ut (japp, naturen har en tanke med allt).

Nu står jag inför nästa stora steg – utforska det territorium jag har successivt har närmat mig de senaste åren: PALEO-kosten (för den som måste ha ett namn) – även känt som den kost vi är skapta för att äta. Dvs äta en ren och högst näringsrik kost bestående av bra protein (för min del fågel, fisk och skaldjur), mycket grönsaker, näringsrika fetter och frukt (som tillbehör och inte basingrediens). Och att jobba mig bort ifrån det allmänna synsättet om att balans betyder att man måste äta en marabou då och då för att må bra. För ibland får till och med jag de tankarna, att DET måste vara innebörden av balans. Jag vet så väl att det är min sockerpåverkade hjärna som reflekterar över sina behov, inte min egentliga vilja. Jag vill inte känna att jag missunnar mig godsakerna i livet, jag vill omprogramera min hjärna att genuint inte känna behov av att ha skräpmat i sin kost. Att sedan aldrig känna dåligt samvete när man väl äter något mindre bra är också viktigt, hoppas ni förstår skillnaden!

Min plan är att ni här ska kunna följa min resa dit – att testa mig fram hur jag på smartaste sättet lägger om min kost till helt ren (inte bara fri från gluten och vitt socker) och testar hur det får mig att må. Att dokumentera hur det får min kropp att må, skillnaderna och utmaningarna både i mitt inre och yttre. Jag tror nämligen på att våga testa sig fram med kost! 🙂 Förhoppningen är även att ni på köpet ska hitta motivation och smarta tips att våga ta steg i er egen hälsoresa mot en mer naturlig livsstil.

PS. Boken är skriven av den omtalade ”caveman”- Robb Wolf som i USA har hjälp tusentals människor att lägga om sin livsstil från sjuklig till frisk och stark med ren mat, bättre livsstilsval och bra träning. Han har en spännande bakgrund som vegetarian med en tro om att hans genetiska arv av sjukdomar även var hans öde – till att helomvända sin hälsa genom att förstå att det inte handlar om arv utan till större delen den miljö du själv väljer att leva i. Lättsamt skrivet (han är rätt ironisk och skämtsam emellanåt) och grymt informativt skapad för att ge en inblick i hur vi människor är skapade för att äta – och varför! Han täcker väldigt många spännande hälsoområden och jag har sträckläst den med nöje. Som vanligt så handlar det för mig om att plocka ut de bitar som passar mig och låta det få berika min hälsoresa. 🙂

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page