top of page
  • hej388

Saffransbullar med mandelmassgömma (lchf & paleo)


Glad lucia underbara ni! Jag lovade att jag skulle bomba er med hälsosamma julrecept som får er att glömma allt som lockar i ohälsoträsket – här kommer det tredje receptet på saffransbullar och det är så gott så att jag inte vet vart jag ska göra av mig själv. Inspiratören till detta är min fantastiskt duktiga mormor Vivi som bakar helt underbara saffransbullar med mandelmassa i till jul. Så efter att jag tagit fram gårdagens makalöst goda (och nyttiga) saffransbullar (utan gluten, socker och mjölk) som även passar er som äter LCHF/PALEO så var jag bara tvungen att försöka mig på en variant med mandelmassa. De är bara så jägarns goda att de skulle platsa i den bästa av kokböcker, BAKA OCH SMAKA – ni kommer inte bli besvikna! Ni väljer själva om de ska vara med eller utan mejerier, men de är verkligen toppengoda oavsett!


MANDELMASSA LCHF/PALEO-STYLE

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA (LCHF+PALEO)

12 stycken

Bulldeg

50 gram kokosolja (eller ekologiskt smör)

2 dl kokosmjölk (det vita lagret) (eller vispgrädde) 2 ägg (eller motsvarande chiaägg för veganskt recept) 2,5 tsk bakpulver 2 krm salt 2 dl mandelmjöl 1 dl pofiber (finns på glutenfria hyllan) 2 msk fiberhusk 1 dl kokossocker, björksocker eller sötströ (de två sista vid LCHF) 1,5 paket saffran (0,75 gram) en stor näve russin (skippa om du äter strikt LCHF)

Mandelmassa 80 gram mandelmjöl eller skållade mandlar som du mixar till mjöl 1,25 dl kokossocker/björksocker/1 dl sötströ 2 msk kokosgrädde (det feta lagret) eller vispgrädde 2 krm vaniljpulver

Mandelmassan gör du enkelt genom att mixa mandejmjöl, sötning, kokosgrädde och vaniljpulver till en smet. Rulla till 12 kulor. 

Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att värma kokosoljan/smöret i en kastrull på svag värme tillsammans med sötning, kokosmjölk/grädde och saffran till en jämn smet. Blanda alla andra ingredienser (eventuellt även russin i smeten) och blanda sedan ihop med saffranssmeten. Blanda väl och låt stå i 10 min för att svälla. Rulla lite lätt till bollar och lägg i varsin bullform (ca 12 stycken). Klicka sedan i kulorna av mandelmassa (beskrivning ovanför) i varje bullsmet och ”göm” med lite smet över. Skjuts in i ugnen i ca 15-20 min. Låt sedan stå och svalna. Njut!

154 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page