top of page
  • hej388

SKIT I SAMHÄLLET & SKAFFA EN GOD HÄLSA ISTÄLLET!

Vi pratar om det hela tiden, vikten av en god hälsa. Men har vi verkligen funderat på vad en god hälsa betyder? Vad är vår egen uppfattning och är den helt genomtänkt eller köpt rakt av från någon annan? Och framförallt, lever vi efter det? För mig tog det 20 år att inse att jag har haft fel hela mitt liv. Att jag, precis som de flesta, blandat ihop kroppsvikt och utseende med hälsa. Som om en person som passar in samhällets ideal av perfektion per automatik är hälsosam. Så. Fel. Så vad menar jag med ”hälsa”? För mig är hälsa ett begrepp som syftar på ditt inre välmående, på hur du mår, tillgodoser dina individuella behov och behandlar dig själv. Ganska självklart egentligen, men så lätt att misstolkas genom att lägga fokus på utseende istället för insida. Min tro är att genom att prioritera den inre hälsan så kommer en behaglig utsida på köpet.

När jag hör min omgivning prata om hälsa så tar det inte många sekunder innan jag förstår (och själv minns) att vi människor slösar fruktansvärt mycket av vår energi på att tycka illa om vår kropp och specifikt vår kroppsvikt. Det är sorgligt, att samhällets ideal är så omänskligt skeva och påtagliga att de flesta jag vet inte tycker om det mest värdefulla de har, sin kropp. Det gör ont i hjärtat. Vi lägger ofantligt mycket pengar, tid och energi i våra liv på ohälsosamma bantningskurer och obekväma träningspass, helst i form av quickfix (snabba metoder som ska visa resultat direkt), som om vår värld skulle förändras med ett magiskt trollslag. Och hur motiverar vi oss? Genom att trycka ner oss själva med elaka ord och mata oss med falsk tro om att kroppsvikten är direktavgörande för vårt välbefinnande… Jag mår illa när jag tänker på att samhällets största sjukdom är det allmänna idealet om hur man ska se ut, på att jag i nästan hela mitt liv var en del av det och på att min son just i detta nu ska växa upp i det. Nej, nu tusan får det vara bra! Vi måste vakna upp och förstå att vi inte mår bättre av att sträva efter det samhället anser vara perfekt som om det skulle betyda en god hälsa-det gör oss bara sjuka och olyckliga att viga våra liv åt omöjliga kroppsideal och jaga quickfix!

Så vad ska vi göra? Helt ärligt så behövs en totalomvändning: Vi behöver flytta all inlärd fokus från kroppsvikt till inre välmående. Du är faktiskt viktig utan vågen! Vi behöver lära oss att se vår inre hälsa som största motivation och fråga oss själva – vad kan jag göra för att må så bra som möjligt inombords? Längst ner hittar du sju frågor att reflektera över och dina svar är det som behövs för att bygga en god hälsa. Om du istället fokuserar på att leva efter dem så kommer ditt liv att förändras radikalt.

Att börja bygga en god hälsa utifrån dina egna behov istället för det yttre samhällsidealet kommer att ta tid och energi och det kommer inte finnas någon quickfix på vägen. Men det kommer vara så värt det! Gör det för att ditt framtida jag ska må så bra och älska sig själv så mycket som det bara går, för att dina barn ska ha någon att se upp till med genuint vackra ideal och värderingar att ta efter. Gör det för att ditt bidrag att förändra dig själv kommer vara med och förändra samhället till något bättre. Kanske ligger det något i ordspråket för att förändra världen måste man börja med sig själv.

För mig personligen innebär en god hälsa bland annat kombinationen av att:   – Äta ekologisk näringsrik mat utan gluten och socker, som stärker min kropp och ger den kraft. Men utan att blanda in förbud eller dåligt samvete, mat ska vara något positivt – Utmana min kropp fysisk med träning som jag tycker är rolig, så som löpning – Spendera tid med min älskade familj –  Ge mig själv tid och space att utveckla mina kreativa idéer. Jag är en företagare och skapare ut i fingerspetsarna, får jag använda de krafterna så känner jag stort välbehag  – Yoga för att landa i nuet och stärka min kropp –  Skapa ett giftfritt hem och livsstil – Umgås med människor som ger mig energi och bekräftar mig för den jag är – Älska mig själv villkorslöst, respektera mig själv och hela tiden jobba med min självkänsla – Resa ofta och upptäcka nya platser

När jag tillgodoser vad just jag behöver och strävar för att mitt liv ska se ut just så anser jag att jag har en god hälsa, jag mår bra. Det innebär inte att det alltid är enkelt, men genom att ha funderat på vad just jag behöver för att må så bra som möjligt kan jag enklare göra val och leva därefter. Och det är den eviga strävan som utgör livsbalansen. 

Att dessutom förstå att det som är en god hälsa för mig kan skilja sig totalt från dig är en grundförutsättning. Vi är olika som individer och våra behov varierar därefter, därför kanske en viss kosthållning eller yrkesval passar dig bättre än din vän. Vänd dig inåt och tillgodose just dina behov, när du sedan vänder dig utåt -respektera andras.

Här följer sju frågor att som du kan ställa dig själv. Skriv gärna ner svaren. Fundera sedan på om du lever ditt liv därefter och om inte, kanske är det dags att börja förbättra tillvaron och sträva efter att göra det? 

1.Vilken typ av mat och näring mår min kropp bäst av att äta?  2.Vilken träning skulle jag må bäst av att utföra?  3. Vilka människor gör mig glad och bekräftar mig som jag är?  4. Vilket slags yrke skulle få mg att se fram emot att gå till jobbet?  5. Vad är det roligaste jag vet att göra?  6. Vad gör mig glad? 7. När mår jag, fysiskt och psykiskt, som allra bäst?


Jag hoppas att jag har väckt stimulerande tankar hos er som ska vara till hjälp att börja bygga på en genuint god hälsa. Berätta gärna vad du tycker! (:

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page