Äntligen slår våren ut och med det är det dags att tappa björksav – naturens egen sport- och hälsodryck! I veckan var vi ute på mina morföräldrars gård och fyllde på frysen med färsk björksav, vilket jag förra året glömde att dela med mig av hur man gör i min gravidglömska 😉 – so here we go!
Björksav är björkens egen näringsvätska och som människan har tappat i flera århundraden för dess hälsosamma egenskaper och näringstäthet. Man använder den som vitamin- och mineralboost (den innehåller bland annat magnesium, mangan, kalcium och kalium men också enzymer och aminosyror) och har genom historien använts mot förkylning, hosta, lungsjukdomar och pollenallergi med mera.
Smaken är söt då den innehåller björksocker (xylitol) men är tillskillnad mot socker inte dåligt för tänderna utan motverkar faktiskt hål i tänderna då bakterien som orsakar karies inte kan använda xylitol som näring. Den reparerar redan uppkomna emaljskador, ökar salivutsödring vilket hjälper vid torr mun och stärker munnens egna försvarsmekanismer. Den är dessutom basisk, vilket gynnar kroppens eget pH-värde.
Du kan enbart tappa saven under en kort period av året, ett ungefärligt spann av fyra veckor från det att isen spricker tills björkknopparna slår ut. Därefter behöver björken sin sav själv och den blir beskare i smaken!
Viktigt att tänka på: – Tappa enbart björksav från egen mark eller med tillstånd från markägaren. – Var noga med att täppa igen hålet du borrar i björken när du är klar, med en plugg eller omband, då den annars står och ”blöder” sav hela sommaren.
Commentaires