top of page
  • hej388

Festlig glutenfri tårta med lager av jordgubbsmousse & vitchokladmousse

Här kommer äntligen sommarens älsklingstårta! Fluffiga bottnar med flera lager av jordgubbsmousse och vitchokladsmousse spacklad i smörkräm med vaniljtouch. Den är lyxig, festlig, glutenfri (valbart), oväntat enkel att göra OCH SÅ RACKARNS GOD! Framtagen för alla er som äter glutenfritt och också vill ha en obeskrivligt god tårta till fikat, eller för dig som helt enkelt bara älskar goda tårtor in general. Oavsett, this is the one!

Och jag vet, när man ser ett recept som kommer med flertalet moment så backar man en aning- men tro mig, det är inte så svårt och den är så värd det. Mousserna behöver vila i kylskåpet i 4 timmar, så passa gärna på att göra dem dagen innan eller med lite framförhållning.

Kommer den till liv i ert kök? Glöm inte att tagga mig på @louisestromberg.se – jag älskar nämligen att se era verk!

Stort lycka till! Kärlek / Louise

Tårtbotten

Denna sats räcker till 2-3 bottenlager (beroende på hur hög den reser sig i ugnen), för att få så många lager jag använder i tårtan så rekommenderar jag dig att göra 3 satser)

4 ägg 1,75 dl rårörsocker eller önskad kristalliserad sötning 1 dl rismjöl eller vetemjöl* 1 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver Lite smör/kokosolja + extra mjöl för formen

*Ej glutenfritt!

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3-4 minuter. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt och skär den sedan i två lager.

Vitchokladmousse

3 dl vispgrädde 160 gram vitchoklad

Vispa grädde fluffigt (inte för hård) och ställ åt sidan. Smält vitchokladen försiktigt (den ska inte skära sig) och blanda under hela tiden. När chokladen är smält häller du försiktigt i den i skålen med vispade grädde och rör om tills det är helt genomblandat. Alternativt använder elvispen en kortis. Låt sedan vitchokladmoussen få stelna i kylskåpet i ca 4 timmar.

Jordgubbsmousse

4 dl vispgrädde 200 gram philadelphiaost (färskost) 1.5 dl florsocker 1,5 tsk vaniljsocker 500 gram jordgubbar (gärna frusna som du tinat upp)

Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa upp philadelphia med florsocker och tillsätt vaniljsockret.

Vänd ner philadelphiablandningen i grädden. Mixa jordgubbarna till en slät puré och tillsätt även den i blandningen.

Vispa med elvisp tills allt är blandat och kyl den i 4 timmar.

Smörkräm med vaniljtouch

200 gram rumstempererat smör 120 gram florsocker 1 msk vaniljsocker 1/2 dl hett vatten

Vispa smöret luftigt i en bunke och tillsätt florsocker och vaniljsocker under vispning. Tillsätt därefter vattnet och vispa till en jämn kräm.

Ihopsättning av tårtan

Välj ut fatet du vill servera tårtan på. Lägg där en första tårtbotten och bred på ett lager vitchokladmousse, lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager jordgubbsmousse. Upprepa hela proceduren ytterligare två-tre gånger (beroende på hur många bottnar du gjort) och avsluta med en tårtbotten överst. Klä då hela tårtan med plastfolie tight och ställ in i kylen i 1 timma, detta för att mousse:arna ska sätta sig med bottnarna.

Ta därefter ut tårtan och ta bort folien. Spackla tårtan med ett lager smörkräm i önskad tjocklek.

Voila! Dekorera så som du önskar den, jag älskar att ha i levande blommor från naturen. Men obs! Var noga med att informera gästerna att inte äta blommorna om de ej ät ätbara – och dubbelkolla alltid vilka blommor som är giftfria!

1 025 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page