top of page
  • hej388

Barnmat: Italiensk linsgryta med broccoli

Här kommer det första av förhoppningsvis oändligt många barnmatsrecept på Organic By Mommy. Jag vill nämligen inspirera till att laga er egen barnmat från grunden där maten är näringsrik, god och utan e-nummer eller tillsatser. Och för dig som kock ska det gå snabbt i köket. För om det är något jag har insett gällande att laga sin egen barnmat så är det detta: Gör det enkelt! Småfolket bryr sig inte om du gör en fransk Coq au vin på tre timmar eller en köttfärssås på tio minuter. Ibland kan man grunna förgäves efter variation eller på den eviga frågan ”vad ska vi äta idag?”… Därav kommer jag regelbundet börja posta enkla, men åh-så-goda-och-nyttiga, recept för de små. Alltid näringsrikt, glutenfritt och utan onödiga tillsatser. Med möjlighet att laga mjölkfritt. Och varje recept är väl testat och godkänt av min lillsurfare till son. Välj alltid ekologiska råvaror i största möjliga mål. ♥

Att tänka på: – För barn under 1 – skippa saltet – För barn över 1- välj salttyp med omsorg, jag föredrar himalayasalt – Hur många portioner blir en receptsats? Minst fem portioner, ibland mer beroende på hur stor du anser en portion vara. Gör hellre dubbelsats vid barnmatslagning och frys in! Frys gärna in i tidigare använda barnmatsburkar i glas. – Bestäm själv om du vill skära maten i små bitar eller helt enkelt stavmixa den.


ITALIENSK LINSGRYTA MED RIS OCH BROCCOLI

1,5 dl linser

1 paket krossade tomater

1/2-1 vitlöksklyfta

1 morötter

1 gul lök

salt, peppar & timjan

en skvätt olivolja att steka i

2 dl hackad broccoli

Ris (eller blomkålsris) i önskad mängd

Skölj linserna väl. Koka sedan upp dem i vatten i ca 10 minuter tills de blivit gula och färdiga. Ställ åt sidan. Häll olivolja i en gryta/stekpanna och hacka upp vitlöken och ha i. Riv morötter och hacka lök och fräs dem sedan tillsammans med vitlöken, men inte för hårt. Häll i krossade tomater, tillsätt basilikan och linserna. Låt sjuda en stund. Smaka av med salt, peppar och timjan. Koka broccolin och blanda i grytan.

Koka upp ris eller blomkålsris i önskad mängd och blanda samman med grytan. Serveras som den är eller stavmixas till puré. Bon appetit ma petite!

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page