top of page
  • hej388

Godaste chili sin carne

Idag tänkte jag bjussa på en av de absolut bästa middagstipsen ifrån vårt kök (som dessutom är växtbaserat) : vår chili sin carne. Du har säkert noterat att den inte bara heter Chili sin carne, utan Godaste chili sin carne. Den är nämnlig SÅ OBESKRIVLIG GOD. Och full av härliga grönsaker som gör din kropp gott! Jag skulle kunna äta den som lunch och middag dagligen utan att tröttna. Bor du utomlands och inte har tillgång till kidneybönor så kan du med fördel byta dem mot pintobönor. Detsamma gäller alla tre bönsortena, har du inte just en av sorterna hemma så kan du lika gärna välja en annan.

Jag äter grytan som den är, ibland med skivad avokado på, och resten av familjen gilla attr servera den med ris/havreris.

Chili sin carne

4-6 portioner

2 msk Olivolja/rapsolja att steka i 1 zucchini (hackad) 2 rödlökar (skalad & hackad) 1 röd paprika (hackad) 2 stora morötter (skalade & hackade) 1 knippe stjälkselleri (hackad) 1/2 tsk havssalt 4 vitlöksklyftor (pressade) 1, 5 tsk paprikapulver 1,5-2 msk chilipulver 2 tsk spiskummin 1 tsk oregano 2 tetrapack krossade tomater 1 tetrapack kidneybönor (avsköljda) 1 tetrapack svarta bönor (avsköljda) 1 tetrapack vita bönor (avsköljda) 5 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 2 msk koriander + till garnering 1 lagerblad 1-2 msk rödvinsvinäger

Börja med att ringla i ordentligt med olja i en grytkastrull/grytkärl och sätt på medelhög värme. När oljan blivit varm – börja med att ha i kryddorna (paprikapulver, chilipulver, spiskummin och oregano) och rör runt i någon minut. Detta ”aktiverar” smakerna på ett härligt sätt.

Häll därefter i de hackade grönsakerna (zucchini, rödlök, morötter, paprika, selleri) och vitlök. Rör om ordentligt och låt dem fräsa ett 4-5 minuter tills de fått en härlig färg.

Häll i de krossade tomaterna, bönorna, vattnet med buljongtärningarna nedsmulade, vinägern och lagerblad. Låt det stå och puttra på spisen i ca 30 minuter, rör om då och då. När det gått 15 minuter av de 30 – lägg i koriandern.

Ta av chili sin carnen från spisen och ta bort lagerbladet. Nästa steg är mitt hemliga knep för att göra den lite lenare och krämigare: Ta bort ca 1 liter av grytan (var noga med att litern blir blandat en stor del vätska och en hel del bönor) och häll i en skål. Ta sedan fram en stavmixer och mixa den delen av grytan så att den blir helt slät. Häll sedan tillbaka den igen i den stora kastrullen och rör om ordentligt.

Voilà! Toppa chilin med koriander eller varför inte en skivad avokado? Och njut! Hoppas det ska smaka!


1 201 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page