top of page
  • hej388

Godaste linssoppan


GODASTE LINSSOPPAN – PÅ RIKTIGT! Jag kan helt enkelt inte äta mig mätt på denna rätt och lagar den om och om igen nu när hösten har dragit in över oss och höjt upp mysfaktorn rejält. Jag älskar dessutom hur enkel den är att göra och vilken näringskick den ger kroppen. Godast är den dagen efter och dessutom ännu nyttigare! Genom att äta den dagen efter hinner nämligen potatisen kylas ner och därmed bli till resistent stärkelse – vilket är en rejäl näringsboost och ren energi till din mages goda tarmbakterier (vilket främjar både hälsa och immunsystemet rejält). Vill man göra den lite mer ”barnvänlig” kan man spara in på kryddorna en aning och testa sig fram! 😉

Hoppas den ska smaka! Lagar du den? Skriv gärna en rad här under i kommentarsfältet om hur du gillade den och tagga mig gärna i dina foton, jag älskar nämligen att se mina recept komma till liv i era kök!

GODASTE LINSSOPPAN 4-6 portioner

1/2 dl olivolja 2 gullökar (hackade) 2 morötter (skär ddem gärna i halva mynt) 6 potatisar (skalade och hackade) 4 vitlöksklyftor (pressade) 2 tsk spiskummin 1 tsk curry 1/2 tsk timjan 1 burk passerade tomater 2,5 dl torra gröna linser (skölj och sila av dem) 1,5 liter vatten med 3 tärningar grönssaksbuljong i 1 tsk salt nymalen svarteppar 2,5 dl grönkål eller spenat ( eller båda, hackad) 1 msk citronsaft

________________________________________

Börja med att förbereda allt som ska i: hacka/skär/pressa grönsaker så att allt är redo att hällas i!

Häll i olivoljan i en varm grytpanna / större kastrull ihop med den hackade löken och morötterna. Rör om flitigt på medelhög värme i ungefär 5 minuter tills det har mjuknat.

Lägg i vitlöken, spiskummin, curry och timjan, och fortsätt röra i ca 1 minuter. Därefter häller du i tomaterna och potatis rör runt då och då under ett par minuter.

Häll sedan i linserna, vattnet med grönsaksbuljongen, salt, peppar och rör om. Låt sedan soppan koka i ca 25-30 minuter eller tills det att linserna har mjuknat (men fortfarande håller formen).

Ta ur 5 dl av soppan till en separat skål och staxmixa den slät, vartefter du häller tillbaka den.

Lägg i grönkålen eller spenaten – eller en mix av dem båda två (min favorit)! Och låt soppan koka i ytterligare 5 minuter. Häll i citronsaften och smaka av med salt och peppar. NJUT!

Tips! Soppan är ännu godare och nyttigare dagen efter, då smakerna har fått gift sig och potatisen har omvandlats till resistens stärkelse (dvs mumsig energi till dina goda magbakterier).

1 128 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page