top of page
  • hej388

Gravad ”morotslax”  


Gravad lax är en trevlig traditionell komponent på julbordet och gravad ”morotslax” (= gravade morötter) är ett perfekt grönare alternativ!


Gravad ”morotslax” 250 gram grova morötter ¾ dl grovt salt

Lag: 5 vitpepparkorn ½ kruka färsk dill 0,25 msk ättika 1,5 msk kokossocker eller björksocker ½ dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och lägg dem i en mindre ugnsfast form och sprinkla sedan det grova saltet över morötterna. Baka dem mitt i ugnen i 40 minuter. Ta sedan ut dem och låt dem svalna.

Gör lagen genom att krossa vitpepparkornen och hacka dill som du lägger i en kastrull ihop med vatten, ättika och sötning, och koka upp vartefter du ställer kastrullen åt sidan och låter den svalna. För att sedan morötterna ska bli gravade så behöver du kunna täcka dem helt i lagen. Bäst gör du det genom att hälla i dem i en plastpåse ihop med lagen och se till att få ut all luft. Men, då jag vet att vi är många som inte använder plast i våra hem så kan man också lägga dem i en metall/glasskål och därefter täcka med lagen. Om lagen är för liten i mängd för att kunna täcka morötterna så kan du enkelt göra en sats till av lagen och hälla på så att morötterna helt täcks. Låt dem sedan stå så i kylskåpet och dra åt sig av lagen i minst 8 timmar – gärna över natten. Sila därefter bort lagen och skär morötterna tunt. Redo att serveras!

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page