top of page
  • hej388

Gör din egen giftfria rengöringsspray

I vår process att giftminimera vårt hem och livsstil på alla knasiga kemikalier som gärna används i majoriteten av marknadens produkter, för att istället börja välja de alternativ som varken skadar hälsa eller miljö blev starka rengöringsmedel viktigt att byta ut. Numera använder vi aldrig kemikaliedrypande städprodukter med stark syntetisk doft i vårt hem utan har istället bytt ut vår rengöringsarmé till hälsosamma alternativ. Märken som vi numera använder oss av är både hälso- och miljövänliga – så som Lily’s eco Clean (adlink) och Attitude (adlink), men framförallt så gör jag mina egna städprodukter. Och tro mig – det är oerhört enkelt att göra sin egen rengöring och det blir rent! Här framöver tänkte jag bjuda er på mina bästa giftfria städtips i ett inläggstema som heter STÄDA GIFTFRITT – för ett naturligt rent hem utan kemikalier. Vi börjar med min allrengöringsspray som verkar bakteriedödande, är billig och enkel att slänga ihop! Den baserar sig på uråldriga husmorsknep och är en favorit här hemma på i stort sett allt – MEN INTE granit eller marmor då syran i ättika kan repa den naturliga stenen!


GIFTFRI RENGÖRINGSSPRAY

Du behöver: 1 sprayinsats + 1 glasflaska (har du ingen hemma kan du alltid köpa en på Clas Ohlson för 29 SEK, tyvärr med flaska i plast men som går att byta ut till en diskad glasflaska från köket) 3/4-delar Uppkokat vatten som du har låtit svalna 1/4-del Ättika Saften från Citron Ev. några droppar eteriska oljor (exempelvis eukalyptus, tea tree eller citrusdofter)

Oberoende på hur stor sats du vill göra så tänker jag alltid i volymdelar istället för ett givet mått. Jag använder 3/4-delar vatten och 1/4-del ättika, sedan kramar jag ur en citronhalva och eventuellt några droppar eukalyptus, tea tree eller citrus (lime, apelsin, bergamott) eller en mixa av dem allihop beroende på vad jag har hemma. De eteriska oljorna verkar inte bara bakteriedödande utan får även den städade ytan att dofta härligt fräscht! Häll i alla ingredienser, skaka om och städa på. Som trasa använder jag en svamp, borste eller gamla avlagda kläder som jag tar tillvara på.

530 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page