top of page
  • hej388

Gör din egen ringblomssalva

Som ni vid det här laget vet så är ekologisk hudvård ett av mina brinnande intressen, just för att hudvård är något vi använder oss av en hel del och för att vår hud absorberar upp till 60% av det vi applicerar på det. Det innebär att det är lika viktigt att stoppa bra saker PÅ vår kropp, som I vår kropp. Med andra ord en viktig del av vår helhetshälsa och därav peppar jag för att välja ekologisk och ”giftfri” hudvård utan kemikalier eller knasigt innehåll. En del av vårt företags hälsokoncept är att erbjuda så rena ekologiska hudvårdsprodukter som möjligt (kika gärna in på vår hemsida och webshop  Manic Organic för att läsa mer), men jag gillar också att lära ut hur man skapar sin egen hudvård.

Dagens recept är därför ett underbart recept på ekologisk ringblomssalva – känd för sina fantastiska läkande egenskaper på hudåkommor (senast idag berättade min kollega hur hennes lilla sons variga sår i ansiktet läkt på ett par dagar med hjälp av smörjning av denna dundersalva – och för dig som inte orkar göra din egen så planerar vi att släppa den i webshoppen till hösten). Perfekt nu när ringblommorna blommar för fullt för att göra till årets kalla och torra perioder. Jag använder min salva till blöjstjärten, solskadad hud, sår, torr och narig hud, om någon har eksem eller andra hudåkommor.

RINGBLOMSSALVA 2 burkar 2 dl olivolja (eller annan valfri kallpressad veg. olja -ex mandel, jojoba, tistel, raps) 3 nävar kronblad från ringblommor 50 gram bivax ev. 40 droppar eterisk olja (jag använder lavendel) 2 glasburkar med lock att förvara dem i en större glasburk med lock (minst 3 dl) sil kastrull + rostfri skål till vattenbad Steg 1 – ringblomsolja: Första steget i att göra sin egen ringblomssalva är att göra ringblomsolja. Plocka av kronbladen från ringblommorna (de får inte vara blöta, så välj en regnfri dag 😉 ) och torka dem i ett par dagar. Lägg dem sedan i botten på den större glasburken och häll på oljan så att den täcker bladen. Låt glasburken sedan stå i ett fönster med solsken i minst 3-4 veckor innan du silar av oljan på bladen – voila, din ringblomsolja är klar!Steg 2 – ringblomssalva: Mät upp bivax och häll i din ringblomsolja i en rostfri skål som du sätter i vattenbad i en kastrull på hög värme. Låt bivaxet och oljan smälta samman, ta då av från plattan och ställ åt sidan för att svalna en liten stund. Droppa sedan i din eteriska olja, rör om ordentligt och häll upp i dina glasburkar. Voila och du har en ren och läkande salva att skämma bort din hud med!

287 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page