top of page
  • hej388

Gör dina egna bivaxdukar & skippa plastfolie

Idag bjuder jag på ett fantastiskt hållbart och giftfritt tips att berika köket med! Mer naturligt och ekologiskt, mindre plast – så lyder vårt livsstilstänk här hemma. Och sakta men säkert har vi under de senaste fyra åren förbättrat vårt hem avsevärt mycket både ur hälso- och miljösynpunkt. Mindre gifter och mindre belastning för vår jord känns så hälso-logiskt man kan tänka sig. Att plastbanta är ett av de bättre dragen du kan göra och inte minst i ditt kök. För ingen har väl missat att plast innehåller gift och att upphettad plast är genvägen till att låta gifterna läcka ut? Ändå fortsätter vi att förvara vår mat (och gärna i varmt skick) med plastfolie tätt på, vad finns det för lösning där? Jo, en väldigt enkel och smart sådan! Nämligen bivaxdukar – vilket både är enkelt att göra själv, billigare och hälsosammare att använda. Det enda du behöver i materialväg är giftfritt tyg (använd gärna urtvättade gamla lakan) och ekologiskt bivax (annars riskerar du att få bivax med kvalsterbekämpningsmedel, nedanför tipsar jag om ett garanterat giftfritt). Du använder dem att förvara mat med precis på samma sätt som plast- och aluminiumfolie, två hälsobovar som fått hänga med alltför länge i vårt kök.

Lycka till!

VAXDUKAR Material: Tyg (gärna gamla lakan) Bivax (köp ekologiska bivaxflingor här – annonslänk) Verktyg: Bakplåtspapper, plåt, sax, klädnypor, snöre att torka den på, eventuellt en pensel 1. Sätt ugnen på 75 grader (bivax smälter runt 65 grader) 2. Klipp ut tygbitar i önskade storlekar och lägg på ett bakpappersklädd plåt (bivax är jobbigt att få bort) 3. Strö sedan ut bivaxflingor jämnt över tyget 4. Sätt in i ugnen och ta ut när bivaxet smält 5. Pensla eventuellt ut vaxet så att hela tyget täcks. Behöver du mer vax så lägger du på ytterligare lite och ställer in i ugnen igen. Blev det för mycket så tar du en bordskniv och skrapar av det överflödiga vaxet (använd sedan avskrapat vax igen till nästa duk). 6. Häng upp duken med hjälp av klädnyporna på ett snöre så att den kan torka och därefter är den redo att användasAnvändning: Bivaxdukar kan användas på samma sätt som plastfolie över mat, men undvik rå kyckling, kött eller fisk pga bakterierisken. Livslängden på en duk är cirka ett år. När du ska använda en bivaxduk tar du den först mellan dina händer en stund och på så sätt värmer och mjukar upp den så att den är enkel att forma över din mat/burk. För att tvätta den använder du svalt vatten och lite milt diskmedel. Låt dem lufttorka och så är de redo att användas igen!

186 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page