top of page
  • hej388

Raw salt kola- & chokladpaj


Hej fina ni! Jag hoppas att ni har haft en underbar helg. Här hemma har det stora projektet varit att försöka ta igen sömn efter en av de mest intensiva sömnlösa småbarnsperioderna på länge (Vivianna har haft både tandsprickning och rethosta på samma gång de senaste två veckorna…) och jag har haft så gott som mobilfritt hela helgen. Just det sistnämda, att ta pauser från den ständiga uppkopplingen är som balsam för hjärnan. Jag älskar sociala medier och dess möjligheter, men behöver balans till att regelbundet helt stänga av också.

Måndag idag, och jag tänkte liva upp denna gråregniga höstdag med en pang-godsak som jag vet kommer gå hem hos många av er: Raw salt kola- & chokladpaj. Och som alltid utan vitt socker och gluten, samt fri från mjölk. Den är vegansk, paleo och huuuur god som helst.

Bara tanken på denna mäktiga kombination av sött, salt och krämigt får det att vattnas i munnen. När Ullis och jag ledde hälsoretreatet på Mallorca i september så föll jag för just en raw salt kola-  och chokladpaj – som jag såklart var tvungen att gå hem och testa fram i köket. Och voilá! Jag älskar dessutom att den mättar så bra vilket gör att man blir nöjd med en liten bit, så skär den gärna i små ”pralin-bitar” och servera på kalaset!

RAW SALT KOLA- & CHOKLADPAJ 6-8 portioner

Botten: 2 dl havregryn** eller mandel 1 dl kokosflingor 1/2 dl kokosolja 12 färska urkärnade dadlar

Kolalager: 40 färska urkärnade dadlar 1/2 dl kokosolja 1 dl krämig kokosmjölk (jag väljer den rosa tetran från Garant, då den inte skiktar sig) 1/2 tsk havssalt

Chokladlager: 120 gram mandelsmör (eller jordnötssmör**) 1,5 – 2 msk honung*/lönnsirap/agave 0,5 dl kakao (gärna raw) 0,25 tsk flingsalt + lite att strö över 0,4 dl kokosolja (i smält konsistens) nypa vaniljpulver (valfritt) Lite havssalt ev. 0,75-1 dl hampaprotein för extra protein *Ej vegansk / **Ej paleo

______________________________________________

1. Mixa samtliga ingredienser av bottenlagret till en hyfsat jämn och smulig konsistens som du trycker ut i en mindre springform (ca 18 cm) eller brödform. Annvänd bakplåtspapper för att underlätta att få ur pajen om du använder en brödform.

2. Kolalagret: Lägg i dadlar, kokosolja och kokosmjölk i en matberedare och mixa tills det blir en len konsistens. Bred då ut kolalagret på botten och salta över havssaltet. Stoppa in i kylen medan du gör klart det sista lagret av choklad.

3. Chokladlager: Om du inte har mandelsmör hemma så kan du enkelt gör ditt eget genom att köra 120 gram sötmandel i en matberedare i ca 4-5 minuter tills att det fått en ”nötsmörig” konsistens, dvs oljan börja komma ur nöten. Mixa sedan allt i en matberedare eller mixer tills smeten har fått en slät konsistens. Häll över kolalagret, sprinla lite havssalt på och ställ in i kylen i minst en timma. Behåll den i kylen eller frysen fram till servering. Njut!

655 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page