top of page
  • hej388

Rödbetsburgare med karamelliserad lök

Glad första maj underbara ni! Visst känns det lite som försommaren är sikte i och med denna månads ankomst?! Så härligt!

Detta receptinlägg vet jag ärligt talat inte hur jag ska börja… Denna rödbetsburgare ihop med sin partner-in-crime-kompanjon karamelliserad lök gör sån jägarns dundersuccé bland smaklökarna att ord är överflödiga. FY TUSAN SÅ GOD DEN ÄR, rent utsagt. Senast la jag i lite olivoljefräst grönkål med havssalt och en klick bbq-sås som tillbehör i burgaren.

Det är en av mina favorit vegoburgare of all times och våra barn håller med (vilket numera är ett dunderbetyg och aldrig kan tas förgivet haha! 😉 ).

Rödbetsburgare

3 stora rödbetor 1,5 dl okokt quinoa 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor Ev. 2 msk bbq-sås Olivolja 0,75 dl hackad persilja (fryst eller färsk) 1 ägg 1/2 dl sesamfrön 1/2 dl glutenfria havregryn 1 stor nypa havssalt

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skala rödbetorna och skära dem i kuber. Skala och hacka gullök + skala och pressa vitlök. Lägg rödbetor, gullök & vitlök i en ugnsfast form/plåt. Ringla över olivolja och eventuellt bbq-sås, och massera in det lite lätt och sprid ut allt. Sätt sedan in plåten/formen i ugnen och baka dem i ca 25-30 minuter (eller tills rödbetorna börjar mjukna). Ta då ut plåten och höj värmen till 200 grader. Under tiden kan du med fördel koka quinoan efter paketets anvisningar. Blanda ihop ägget med havregrynen och sesamfrönen, och låt röran stå och svälla. När quinoan är kokad och rödbetorna och löken är färdigbakad så tar du fram en mixer eller föredragningsvis en matberedare. Lägg ner alltihop plus persilja och salt. Mixa till en hyfsat slät smet!

Ta sedan fram en ugnsfast plåt igen, lägg på bakplåtspapper och platta ut smeten till ca 6-8 biffar som du lägger på pappret. Skölj händerna med kallt vatten mellan varje, så blir det enklare att platta ut biffarna.

Baka i ca 30 minuter i ugnen.

Karamelliserad lök

4 gula lökar 2 msk smör/olivolja 1/2 msk vitvinsvinäger (kan uteslutas) 2-3 tsk rårörsocker eller kokossocker 1 dl vatten En nypa salt

Börja med att skala och skära löken i tunna skivor. Lägg i smöret/olivoljan i en stekpanna på medeltemperatur och när den smält lägger du i löken. Bryn löken i ett par minuter tills den har fått fin färg. Häll då i vattnet, sockret/kokossockret, vinägern och saltet och fortsätt koka in. Löken är klar när den är mjuk och söt.


358 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page