top of page
  • hej388

DETTA HITTAR DU I MITT KÖK – DEL 3: KÖKSREDSKAP

Under tre veckor presenterar jag ett inläggstema vid namn ”Detta hittar du i mitt kök”, där jag listar mer konkret vad jag använder för basvaror och köksredskap i min matlagning. Målet är att inspirera till hur man kan tänka för att bryta dåliga vanor till att lära sig hur man börjar laga en mer hälsosam och ren mat. Tidigare har jag listat innehållet i vad som alltid finns i mitt skafferi (ni hittar det här) och  även basvarorna i min kyl och frys (ni hittar det här).

Denna vecka tipsar jag om mina favoritredskap i köket, som underlättar hälsosam matlagning- och bakning. Samt vilka märken jag själv har funnit bäst. Det innebär att förutom alldagliga redskap som bor i de flestas kök så vill jag framhäva de där spännande sakerna som verkligen har underlättat mina nya hälsosamma kostvanor sedan drygt 3,5 år tillbaka. Därav detta inlägg! Jag brukar önska nya köksredskap i present vid jul och födelsedag, hittar jag intressanta saker i andra hand så är det såklart toppen. Inlägget är inte sponsrat, utan enbart en samling tips. Hoppas det kan inspirera dig!


Stavmixer/supermixer/visp: Jag har en förtjusande stor tendens att bränna sönder mina mixrar med diverse olika bakprojekt (hej dadlar och nötter!), men just denna är helt underbar! Jag stavmixar saker varje dag! Smoothies, rawfoodbollar, såser och det mesta i bakväg! Detta är utan tvekan mitt mest använda köksredskap och den är så stark. Ser ni den vänstra skålen? Den innehåller ett eget knivblad och gör det äntligen möjligt att på ett par minuter göra eget nötsmör, även den har blivit en favorit. Dessutom så innehåller den en visp, vilket gör att jag aldrig längre tar fram elvispen utan kör med denna även där. Med andra ord får man tre-i-ett (stavmixer, mini super-mixer och elvisp). Den heter Bosch MSM67170 (750 W) och kostar runt 800 kronor.


Blender: Perfekt vid större satser av mixning eller lite grövre mixning som rawfood lätt kan innebära vid bakning (ex dadlar, nötter med mera). Wilfa BL-1200 (1200 w) är min favorit och kostar runt 1000-lappen. Min dröm och någon gång mål är att köpa en Vitamix – drottning av alla mixrar!

Mandolin: Ett perfekt verktyg för den som vill pimpa upp sina sallader och underlätta med grönsaksskärandet något enormt! Min mandolin heter Mastrad Mandolin (finns på Cervera för 349 kronor) och skär grönsaker och frukt i perfekta bitar/skivor.

Insats för ångkokning: Ett superverktyg som gör det enkelt att ångkoka grönsaker i kastrullen och på så sätt bevara så mycket näringsämnen i maten som möjligt. (Min kommer från Ikea för 59 kronor.)

Mindre springform: Normalstora springformar i all ära, men när man börjar med hälsosam eller rawfoodbakning så inser man snabbt hur platta ens cheesecakes och tårtor lätt kan bli. Hälsosammare bak är ofta mer mättande och mäktigare, vilket i sin tur inte kräver lika stora portioner eller storlek på tillagningsform. Jag kan verkligen rekommendera alla som gillar att/ skulle vilja börja baka rawfood/hälsosammare att införskaffa en springform i mindre storlek. Det ger en större höjd på bakverket.  18 cm är min favoritstorlek (min finns på Panduro för 129 kronor) men även 12 cm är trevliga att baka i då man istället kan halvera portionerna för familjemyset exempelvis.

Spirulizer för grönsakssvarvning: Älskade, älskade grönsakssvarv! När man slutar äta gluten saknar många ofta pastan till rätter, och även om zucchini är en fantastisk grönsak att äta istället så är det inte riktigt lika roligt om man river den på rivjärn. Därför är grönsakssvarven ett riktigt bra redskap som enkelt ger spagetti-liknande ”grönsakspasta” att koka upp istället för vetepasta. Jag har testat en svarv som man manuellt stoppar i och vrider om, betydligt enklare och billigare, men den kräver en på väldigt mycket tålamod och frustration då grönsakerna lätt hamnar i otakt och inte vill fungera.. Denna däremot gjorde vi enkelt pasta till våra 17 deltagare på hälsoretreatet i juli i år, så enkel och med tre olika knivblad beroende på önskad form. Den heter Spiromat och kostar ca 600-800 kronor.

Glassformar: För den som älskar glass – köp rostfria (och plastfria) glassformar och släng i allt ifrån frukt till överbliven smoothie så har du de varma sommardagarna fixade! Onyx rostfria glassformar kostar mellan 450-500 kronor och givetvis finns det budgetvarianter, men denna är en fin investering då den inte innehåller skräpämnen!


Köksvåg: Om du inte redan har en köksvåg så bör det stå högst upp på din önskelista! Att baka med glutenfria mjöler kan ofta kräva att man använder vikt istället för volym för att kunna anpassa rätt mängd till motsvarande vetemjölsvolym. Jag har köpt min på Claes Ohlsson för någon hundralapp.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page