top of page
  • hej388

God glutenfri limpa

Ganska förväntansfull rubrik, eller vad säger ni? Men med all rätt, då dettahar detta blivit en ny favorit här hemma som äntligen ersätter längtan efter ett riktigt smarrigt bröd!

Efter att ha drömt om ett riktigt gott bröd sedan hotellfrukosten i Mexiko (ni vet ett nybakat stycke fluffigt bröd med lagom hård och seg yta, inte alls sådär typiskt de glutenfria alternativen…) så var jag tvungen att ge mig på en ny omgång brödexperiment med teffmjöl som huvudingrediens. Teffmjöl (adlink) är ett naturligt glutenfritt supermjöl, egentligen ursprungligen ett slags gräs (men det skulle man aldrig kunna tro när man ser mjölet) från Etiopien som är känt för sitt höga näringsinnehåll av järn, mineraler, protein och vitaminer. Jag älskar det i brödbak och tycker om dess goda om än neutrala smak. Resultatet av denna limpa? ÅH SÅ GOD! Väldigt otypisk i konsistens för att vara glutenfritt -på ett bra sätt!

För att få till en härligt god och seg brödyta så tog jag till min mammas husmorsknep att ställa in en plåt med vatten i botten av ugnen som jag sedan fyllde på med nytt kallt vatten under gräddningen, ångan bidrar då till en härlig konsistens! Hoppas ni gillar det lika mycket som vi, för här hemma går det snabbt åt och kommer garanterat vara en stående favorit! Ps. Frys gärna in i skivor för senare tillfälle.DET BERÖMDA BRÖDET 1 limpa

8 dl kallt vatten 25 g jäst 2 msk honung 2 tsk salt 2 msk olivolja 3 dl teffmjöl 2 dl rismjöl 30 gram fiberhusk 2 dl boveteflingor eller glutenfria havregryn 55 g potatismjöl

ev. russin eller torkade osvavlade (ekologiska) aprikoser ___________________________________________

Häll kallt vatten i en stor skål, smula ner jäst och rör i honung, salt och olivolja tills allt är upplöst.

Ta en ny skål och blanda de övriga ingredienserna: teffmjöl, rismjöl, boveteflingor, fiberhusk och potatismjöl. Samt eventuellt russin eller aprikoser. Häll sedan i mjölblandningen i vattenblandningen och blanda ordentligt, smeten kommer tjockna fort och använd gärna elvisp. Täck skålen med en bakhanduk och låt jäsa i 90 minuter. Ta sedan ut degen och använd gärna mer teffmjöl för att arbeta samman den till önskad formation, jag använder inte någon form utan lägger den i limpstorlek (avlång) direkt på pappersklädd form. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakhandduk. Sätt under tiden på ugnen på ca 220 grader. Skjuts in i ugnen i ca 60-8+ minuter eller tills det fått en fin gyllenbrun färg utan att brännas. Ta ut och låt svalna till ljummen temp innan du serverar det. Njut!

130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page