top of page
hej388

Misosoppa


Idag bjuder jag på en superenkel pch supergod miso-soppa serverad med lite spännande fakta.

Den japanska ö-gruppen Okinawa i Stilla Havet är bland annat känd för två stora saker: 1. Karatens uppkomst och 2. En extremt hög ålder hos befolkningen. Väldigt många blir nämligen en bra bit över hundra år just på denna plats. Vad som är ”hemligheten” är säkerligen en kombination av olika faktorer, bland annat exponeringen av d-vitamin och deras motto ”hara hachi-bu” -ät tills du känner dig 80% mätt (med andra ord: överät inte). Men när befolkningen själva får svara på vilken typ av mat de förtär, vilket oftast är en het fråga, så kommer den klassiska japanska soppan Miso ofta på tal. Denna soppa känner du säkert till från ditt lokala sushi-hak som inte sällan serverar den som förätt! Misosoppa görs på miso, en slags ”pasta” (tjockare typ av röra) som i sin tur görs på fermenterade sojabönor, och gärna grönsaker och sjögräs. Du kan såklart skippa sjögräset, men jag gillar att blanda i det för att höja mineralhalten. Min misosoppa går riktigt fort att tillaga och jag använder Kung Markattas ”Råris-Miso”-pasta. Jag gör även gärna en sats snabbt hälsobröd (klicka här för recept) att doppa i.

Hoppas den ska smaka!

MISO SOPPA 4 portioner1,25 liter vatten 0,75 dl misopasta (jag använder Kung Markattas med råris) 1/2 halv purjolök 8 champinjoner Ev. 1 påse sjögräs (jag använder Risbergs som finns i välsorterade matbutiker) 2 morötter Börja med att riva moroten i breda men tunna skivor (jag använder en osthyvel) och hacka purjolöken och champinjoner i tunna skivor. Koka upp vattnet ihop med lägg i grönsakerna du just skurit/skivat. Låt koka i 10 min. Om du väljer att ha sjögräs i (väldigt rikt på mineraler) så kommer dessa oftast torra i en påse, ta då ut dem och lägg i en skål med iskallt vatten i 5 min. Häll av vattnet och lägg i sjögräset i soppkastrullen. Låt koka i ytterligare 5 minuter innan du tar av kastrullen från plattan och klickar i ca 0,75 dl misopasta (detta är alltså en slags ”pasta” = röra med tjockare krämig konsistens. Blanda ordentligt så att misopastan blandas ut och låt sedan soppan stå ihop sig ca 5 minuter. Servera och njut!

194 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page