Idag bjuder jag på en superenkel pch supergod miso-soppa serverad med lite spännande fakta.
Den japanska ö-gruppen Okinawa i Stilla Havet är bland annat känd för två stora saker: 1. Karatens uppkomst och 2. En extremt hög ålder hos befolkningen. Väldigt många blir nämligen en bra bit över hundra år just på denna plats. Vad som är ”hemligheten” är säkerligen en kombination av olika faktorer, bland annat exponeringen av d-vitamin och deras motto ”hara hachi-bu” -ät tills du känner dig 80% mätt (med andra ord: överät inte). Men när befolkningen själva får svara på vilken typ av mat de förtär, vilket oftast är en het fråga, så kommer den klassiska japanska soppan Miso ofta på tal. Denna soppa känner du säkert till från ditt lokala sushi-hak som inte sällan serverar den som förätt! Misosoppa görs på miso, en slags ”pasta” (tjockare typ av röra) som i sin tur görs på fermenterade sojabönor, och gärna grönsaker och sjögräs. Du kan såklart skippa sjögräset, men jag gillar att blanda i det för att höja mineralhalten. Min misosoppa går riktigt fort att tillaga och jag använder Kung Markattas ”Råris-Miso”-pasta. Jag gör även gärna en sats snabbt hälsobröd (klicka här för recept) att doppa i.
Hoppas den ska smaka!
Comments