top of page
  • hej388

Amningskakor – kakorna som hjälper din amning (veganska, glutenfria & mjölkfria)


(Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore och Grön Gåva så att ni enkelt ska kunna hitta ingredienserna)

Dessa kakor är vekligen spännande och förhoppningsvis kommer de vara minst lika hjälpsamma som intressanta! Jag har nämligen tagit fram en amningskaka som hjälper mjölkproduktionen på traven och dessutom boostar kroppen med energi (något vi ammande mammor definitivt behöver extra mycket av)! Tack vare min fina svärmor som gav mig en påse bockhornsklöver (som hon fått av en Ayurveda-intresserad kollega och då tänkte på mig som också fascineras av den indiska medicinläran) så började jag djupforska i fröets fantastiska egenskaper. Resultatet hittar ni i dessa otroliga amningskakor! Och ja, de funkar – min mjölk ökas efter bara 1-1,5 dygn efter jag äter kakorna! 🙂

Jag har nu mer eller mindre helammat Vivianna i åtta månader och har ännu inga som helst planer på att sluta, även om vi nu börjar ge henne mer mat (avokado är en stor hit). Förutom ett par fruktansvärda veckor i början med mjölkstockning (AJ!) så har vår amning alltid fungerat fantastiskt, vilket jag är oerhört tacksam för då amning är väldigt viktig för oss. Men jag vet att många i perioder får kämpa med mjölkproduktionen och att ämnet i sig kan väcka en hel del frustration och ledsamhet. Receptet idag är därför extra viktigt då det inte bara boostar med bra energi som vi ammande mammor är i extra behov av, utan också innehåller ämnen som hjälper till att öka mjölkproduktionen. Men lugn, du behöver inte oroa dig (varken du är kvinna eller man) för att dina bröst ska börja läcka mjölk -utan kan också lugnt njuta av dessa kakor!

Bockhornsklöver – Den mest aktiva laktogenen (ämnet för ökad mjölkproduktion) är bockhornsklöver – Bockhornsklöver frön används flitigt inom Ayurvedan bland annat för sina egenskaper att lindra diabetes, kolesterolvärde och matsmältningsstimulerande. Den har dessutom används flitits runtom i världen i tusentals år i för just sin förmåga att bland annat öka ammande kvinnors mjölkproduktion. Det tar runt 24-72 timmar innan mjölkproduktionen ökas och många kvinnor som fått hjälp på traven med bockhornsklöver vittnar om att man efter ett par dagar har slutat inta kryddan men fått fortsatt resultat. De innehåller även mycket fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium samt C vitamin och fiber. Du hittar dem här (adlink). Anisfrön – Även den ett frö som används länge för att stimulera mjölkproduktion vid amning och sägs även lugna barnet vid kolik. Du hittar dem här (adlink). Havre – En bra närings- och enegikälla! Kokosolja – Då bröstmjölk består av en så stor del fett så är det en fantastisk fördel att öka sitt intag av bra fett medan du ammar (och annars med såklart!). Chiafrön – Fin källa på omega-3, vilket du definitivt behöver extra av för både dig och ditt barn! Pumpafrön – Härlig magnesiumkälla! Kanel – En riktig superantioxidant!

Tips till dig som ammar: Gör en batch titt som tätt och ta med dig som dagligt mellanmål och fika!

Tips till dig som känner någon som nyss fått barn: Något jag, nu när jag själv är mamma, tycker är en fantastisk gest är att då vi besöker familjer med nytillskott alltid tar med en lagad lunch/middag. Det är ofta otroligt uppskattat! Att då ta med en sats av dessa amningskakor och ge till den nyblivna mamman är dessutom både trevligt och hjälpsamt när amningen ska igång!

Viktigt till ammande mammor med diabetes: Var lite extra uppmärksam på hur din kropp svarar på dessa kakor, då bockhornsklöver har en egenskap att sänka blodsockret.

Ett te som också är fantastiskt för amning är detta (adlink).


AMNINGSKAKOR Ca 10-12 stycken 3 dl Havregryn 2 Bananer (gärna övermogna rackare) 1/2 dl Chiafrön 2 msk kallpressad kokosolja 1/2 dl Kokosflingor 2 msk bockhornsklöver (hela eller malda frön) 1 msk Anisfrön 1/2 dl Russin 1/2 dl pumpakärnor 2 tsk Kanel (köp äkta kanel här) ev. 0,5 – 0,75 dl agave/honung* _________________________ *Ej vegansk Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser förutom pumpafrön och russin med hjälp av en stavmixer, blanda där efter i pumpafrön och russinen. Och bred med hjälp av händerna ut dem till små runda, platta kakor på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i ca 10-15 minuter (håll koll så att de inte bränns!). Ta sedan ut dem och låt dem svakna helt. Njut!

1 414 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page