top of page
  • hej388

Brownietårta med kolatäcke & havssalt (utan gluten, socker och nötter + paleo)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och genast bestämde jag mig för att inspireras till att göra en egen variant på rena och hälsosamma råvaror! I lördags serverade jag det färdiga resultatet på vår fest och det uppskattades ljudligt! Denna brownietårta med kolatäcke och havssalt är nämligen to die for. Utan att överdriva! Och jag tror de flesta har svårt att förstå hur denna himmelska skapelse kan vara utan varken gluten, socker eller mejerier… Att browniedegen dessutom är gjord på svarta bönor, kokosolja och dadlar är ju bara heltokigt! Så här kommer min älskade nya favorittårta i egen hög person, hoppas ni ska gilla den!

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT 8-10 personer (den är rätt mäktig)

Brownielagret 1 paket förkokta svarta bönor, cirka 290 g 12 urkärnade färska dadlar 2 eko ägg 1 dl kallpressad kokosolja (kallpressad=den som doftar kokos=mest näringsämnen) 3 msk kakao (denna gång tog jag ”vanlig” men rå är såklart ännu bättre) 1,25 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker utan vaniljpulver) 2,5 tsk bakpulver 100 g mörk choklad, minst 70% (jag gillar Vivanis 92%iga utan socker/mjölk) 4 msk honung, agavesirap eller valfri sötning

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skölja bönorna och kärna ur dadlarna, mixa detta till en jämn smet. Smält chokladen och vispa kokosolja, ägg och den den smälta chokladen i en annan skål. Rör ner kakao, agavesirap, bakpulver och vaniljpulver i samma skål och blanda till slut ner de mixade bönorna och dadlarna. Blanda till en jämn och fin smet.

Smörj in en mindre springform med kokosolja och häll i smeten. Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter och låt svalna medan du gör kolalagret.

Kolalagret 100 gram kokosolja 2,5 dl kokossocker 0,75 dl honung eller agave för vegansk 3 msk kakao 2,5 dl fet kokosmjölk (den vita feta delen) en stor nypa salt

havssalt

Börja med att smälta kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Rör sedan i kokossocker, honung/agave, kakao, kokosmjölk och salt och låt stå och puttra under omröring i minst 30 minuter. Gör gärna kultestet för att se vilken konsistens din kola är i just nu: häll en droppe kola i ett glas med kallt vatten och rulla den mellan fingrarna – den ska bli seg och hållbar i konsistensen när den är klar. Tag av plattan och häll över browniebotten, sprinkla med ordentligt av flingsalt. Låt svalna och servera gärna dagen efter.

517 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page