Nu ni alla efterrättsälskare – här kommer en perfekt kombination av syrlig fräschet och krämig söthet i form av min citroncheesecake med lemoncurd och mandelcrumble… Åh, den är bara så god och festlig att bjuda på! Passar dessutom perfekt för dig som äter LCHF/lågkolhydratskost!
CITRONCHEESECAKE MED LEMONCURD 6-8 portioner
Mandelcrunchig botten 125 gram smör 3,5 dl mandelmjöl 2,5 msk sötning (kokossocker eller björksocker – sötströ/sukrin gold för LCHF) 2 stora nypor salt
Ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret i en kastrull, ta av från plattan och häll i mandelmjöl, sötning och salt. Rör runt och bred ut jämnt på en bakpappersklädd plåt – in i ugnen i 5-10 minuter eller tills den fått färg. Ta då ur, låt svala och smula sedan sönder allt till mandelcrunch och bred ut över en springform. Jag använder en mindre storlek när jag gör cheesecakes men en vanlig storlek fungerar också. Platta till och ställ in i kylen medan du gör smeten. Cheesecakesmeten 300 gram färskost (jag använder den ekologiska färskosten från Arla utan tillsatser, säljs i 150grams burkar) 3 ägg 3 dl grädde 0,75 dl sötning (honung eller björksocker, sötströ för LCHF) 1/2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!) 1 citron (både saft och skalet – gör du utan lemoncurden kan du med fördel fördubbla till 2 citroner här)
Ta fram tre skålar. Skål nr 1. vispar du äggvitorna i till en lite hårdare/fastare konsistens och ställer åt sidan. Skål nr 2. vispar du vispgrädden till en fast form utan att den blir grynig (tänk härligt vispad vispgrädde). Skål nr 3. Vispar du ner äggulor, sötning, färskost, citronsaft, rivet citronskal och vaniljpulver till en jämn smet. Vänd sedan ner skål nr 2 (grädden) i skål nr 3 (färskoströran) och blanda om ordentligt med en sked. Vänd till sist ned skål nr 1 (äggvitorna) försiktigt i skål nr 3 och blanda om till en jämn smet. Ta ut springformen med mandelcrunchen i och bred ut smeten i formen. Ställ in i frysen i minst 4 timmar innan servering och under tiden gör du och breder på lemoncurden. Ta sedan ut ca 15-20 minuter innan servering för att den ska hinna tina upp lite lagom.
Lemoncurd 2 ägg 0,4 dl honung/agave (sötströ/björksocker om du äter LCHF utan honung/agave) 5 msk kokosolja 0,8 dl citronjuice (ca en stor eko citron) 1,5 msk citronzest (rivet skal från eko citron)
Knäck äggen i en kastrull och vispa ner honung och citronskal. Tillsätt citronsaft och kokosolja, och värm på medelvärme medan du vispar lätt tills kokosoljan har smält. Fortsätt vispa tills curden har tjocknat något och det börjar bubbla på ytan. Ställ kastrullen åt sidan, sila Lemon curden genom en sil för att få bort citronzesten) och bred sedan på ett jämnt lager på cheesecaken, vartefter du ställer in den i frysen igen.
Comments