top of page
  • hej388

MIN SMARTGUIDE FÖR EN HÄLSOSAM RESA I USA

Har du också drömt om att få uppleva USA? Jag tror knappast någon har missat att USA ses som världens mest ohälsosamma land med världens mest ohälsosamma folk? Jag tänker inte spekulera i om det stämmer eller ej, men det jag vet efter att själv ha bott där och frekvent rest dit de senaste sju åren är detta: Generellt är ohälsosam mat en norm i USA – socker, transfetter och GMO finns precis överallt. Och generellt så är många av landets invånare väldigt okunniga inom just kost och hälsa. Tyvärr. Det som dock är en stor fördel är att det är De Extremas Land, för på samma sätt som många är väldigt ohälsosamma -så finns det också många som är väldigt hälsosamma, kunniga och matsmarta. Så för er som hopplöst har gett upp hoppet om att kunna förena USA med en hälsosam semester -här kommer en liten smartguide med mina bästa tips för en rolig resa där hälsan inte behöver kompromissas bort! Uppdelat i boende, mat och aktiviteter med hänsyn till både hälsa och miljö.

RESA DIT + RESA RUNT Visst skulle det vara suveränt ur miljösynpunkt att slippa flyga, men idag är det tyvärr ett önsketänkande. Vill du ändå ägna lite tanke bakom detta, välj en rutt med så få mellanlandningar som möjligt. Mellanlandningar betyder ytterligare fler starter och landningar och ofta fler resemil. Jag väljer hellre att lägga till några extra hundralappar för direktflyg om alternativ finns. Norwegian har sedan ett par år flugit direkt mellan Sverige och New York, Florida och Kalifornien till bra priser. Flygpriser till USA (ej inräknat Hawaii) tycker jag är rimligt att betala 4000-8000 SEK för en t/r-biljett.

Väl på plats i USA så kommer du snabbt märka hur enkelt (och billigt…) det är att hyra och köra bil… Det amerikanska samhället är uppbyggt efter bilkörandet snarare än kommunaltrafik. Kanske kan det därför vara värt att välja en av de större städerna där möjligheten till buss/tåg därför är större? Dessutom är promenadstråk en ytterst ovanlighet i mindre städer. Mitt tips är att välja buss (Greyhound Bussbolag) och tåg framför bil och en större stad där kommunaltrafik är mer utbrett. Exempelvis New York City (NY), Los Angeles med omnejd (CA), San Francisco med omnejd (CA), Miami (FL), Orlando (FL) och Fort Lauderdale (FL). Med all säkerhet finns det ytterligare en mängd städer som erbjuder bra alternativ på buss/tåg/promenadstråk och det är väl värt att göra en googling på den plats just du önskar besöka för att utforska resealternativ.

BOENDE Mitt absolut största tips för en hälsosam semester i USA är detta: Skippa hotellen, till och med i storstäderna, och hyr en lägenhet, radhus eller villa. Det är billigare ekonomisk sett, bättre för miljön då hundratals sängkläder slipper tvättas dagligen och framförallt enklare för din egen skull -du kan laga din egen mat! Tips på vart du hittar bostad att hyra är Homeaway.se eller via svenskar som äger och hyr ut på Blocket.se. Ett annat lite roligt tips är att hyra via airbnb.se, en enormt sajt som både hyr ut bostäder och inkvartering hos lokalbefolkningens egna hus till dig med resesällskap. Det sistnämnda är ett spännande alternativ då det ger oss som turister chansen att få ”leva med lokalbefolkningen” och uppleva destinationen ur deras perspektiv. Tillbaka till att hyra egen bostad, genom att göra det kan du själv planera hur dina måltider ska se ut. Du kan äta ute eller ta med take away som vanligt, men du ger dig själv möjligheten att också kunna handla inhemska råvaror och laga egen mat. En frihet i sig som vi i min lilla familj älskar!

MAT Denna bit är för många ett frustrerande kapitel under semestern i USA. Visst är det roligt att kunna ta del och smaka på vad det amerikanska köket har att erbjuda, men med måtta! Genom att, som ovan nämnt, hyra sitt boende under resan så får man chansen att faktiskt själv kunna bestämma hur ens matrutiner ska se ut. Så jag understryker ännu en gång: Hyr eget boende med kök. På hotell i USA, om du har tur, finns ibland en mindre frukost bestående av bagels, sylt, munk och wienerbröd… Att kunna göra sin egen mat är värt väldigt mycket.

Ha detta i åtanke: I USA ses ”fettfritt” (low fat eller fat free) fortfarande som något positivt och hälsosamt. Och man ser till kalorier framför näring. I gengäld gömmer sig enorma sockermängder i i stort sett alla produkter, ta bara en vanlig mjölk så är den garanterat sötad med tre gånger den svenska standardmängden. Marknadsföringen av vad som klassas som ”nyttigt” är oftast rena sockerbomber toppade med transfetter och besprutningsmedel. Så gå utefter dina mått och inte deras. Alternativen i vanliga matbutiker förbättras drastiskt, skippa fett- och kalorifritt – leta istället efter ekologiskt, utan gmo och med så naturlig ingredienslista som möjligt.

Likaså är kött och fågel väldigt hårt uppfödda med antibiotika och tillväxthormoner för snabb produktion och större vinstmarginal. Men det kommer alltfler bättre alternativ, även om de precis som i Sverige säljs dyrare av förklarliga skäl.

Min uppfattning är att ekologisk frukt och grönt är lika dyrt/snäppet dyrare i USA jämfört med Sverige och ännu finns det långt i från eko-alternativ i varje butik. Men ju närmare en storstad du är -desto större chans! För att med säkerhet veta att du kommer hitta bra mat så har jag två varma tips på butiker som jag älskar och som faktiskt bryr sig om matkvalitet. Den första heter Whole Foods, en matkedja som finns hela USA och som själva kallar sig ”USAs hälsosammaste matbutik”. De är lite dyrare, men erbjuder en uppsjö av hälsosamma alternativ utan gmo och väldigt mycket ekologiskt. Den andra butikkedjan heter Trader Joe’s och finns också utbrett i flertalet delstater, där är prisnivån snäppet lägre och det går att finna mat inspirerad från hela världen med väldigt mycket ekologiska alternativ. I båda koncepten har kedjorna en stark drivkraft att vilja erbjuda genuint hälsosam mat och det är där man hittar en guldgruva av bra mat under semestern.

FARMERS MARKET Ett annat sätt att hitta till människor med mer hälsotänk och mat som både är ekologisk och närproducerad är s.k. Farmers Markets. Som den svenska ”Bondens marknad”, oftast anordnad på en eller fler platser en gång i veckan i såväl storstad som landsbyggden. Även här, ta till google och ta reda på innan vart dessa marknader finns i den stad du ska besöka. Vanligtvis erbjuds allt ifrån ekologiskt odlade grönsaker, frukter, kött, ägg, mejerier, blommor, hudvård och andra ting som hör hälsan till. Dessa moderna marknader är små guldkorn som samlar hälsotänkare på ett och samma ställe och kan få vem som helst att vilja leva nyttigare. Ett tips är att besöka dem tidigt på dagen då produkter har en stor förmåga att sälja slut. Besöker du en Farmers Market -fråga de lokala försäljarna på plats om deras lokala tips på bra butiker/restauranger.

RESTAURANG ”TRUE FOOD KITCHEN” Under min senaste resa fick jag upp ögonen för en fantastisk matkedja där man hajat grejen med näringsrik mat. Tanken är att det ska vara närproducerat, gärna ekologiskt och tillagat med riktigt bra råvaror på ett sätt så att det man äter både smakar gott och fyller kroppen med näring. Det är ganska nytt och håller på att expandera för fullt, men i skrivande stund finns de bara i Atlanta, Austin, Dallas, Denver, El Segundo, Fairfax, Houston, Newport Beach, Phoenix, San Diego, San Francisco och Scottsdale. Ska du till någon av nämnda städer? Planera in ett besök!

INNEHÅLLSFÖRTECKNING: När man ska granska innehållsförteckningen i USA gäller det att vara med, där beskriver man inte maten i g per 100g utan g per ”portion”. Och en ”portion” kan vara väldigt liten, eller väldigt stor, beroende på hur man vill manipulera siffrorna för den som läser.

BARNMAT+BABYVÅRD+ BLÖJOR Även ekologiska barnmatsmärken börjar ploppa upp allt mer, var noga med att se innehållsförteckningen, även här gömmer det sig mängder av socker, men vissa märken ha fattat vad hälsa är. Stormarknadsjätten Target (som också finns i hela USA och fungerar ungefär som ett megastor Ica Maxi) erbjuder flertalet bra barnmatsalternativ. Två av de märken som jag fattat tycke för är Earth’s best och Plum Organics, de innehåller enbart ekologiska grönsaker och frukter. Inget tillsatt socker och smakar gott!

I samma butik finns också mitt favoritmärke när det kommer till babyvård och blöjor: The Honest Company. Blöjorna är uppbyggda på liknande sätt som svenska Naty, klorinfria och bestående av majsfilm. Samma märke erbjuder ekologisk hudvård till baby och barn, utan mineraloljor och kemikalier. Priset är lite högre amerikanskt sett, men okej i svenska mått mätt. Bakom märket finns den miljö- och hälsofokuserade Jessica Alba. Jag, som själv arbetar med ekologisk hudvård och är ytterst petig köper mer än gärna detta märke till min son om jag behöver hudvård/blöjor på resan!


SEMESTERSKAFFERI Packa ett litet semesterskafferi! Jag brukar göra det enkelt för mig genom att alltid packa med ett par livsmedel som underlättar matlagningen. En stavmixer finns alltid med (tänk på att deras volt kan vara annorlunda än den vi har i våra uttag). Kokosolja, påse naturella nötter, chiafrön och en hembakad limpa (försök inte påstå att det är tidskrävande, mina goda recept bokstavligt talat slänger man ihop på ett kick) är perfekt bas. Har man barn så är en burk med egenblandad grötmix + påse torkade aprikoser perfekt att slänga med. Svårare än så är det inte!

AKTIVITETER Ett hälsosmart tips på aktivitet och även transport på plats är cykel. Det är bra för hälsa och miljö, dessutom är det ett roligt sätt att umgås samtidigt som man ser mer av platsen man är på. Idag är turistcykling inte allt för stort i USA, då många vägar saknar cykelbanor, men i flera storstäder finns det väl etablerat. Kalifornien, Atlanta och New York är några av de platser jag upplevt som cykelvänligt.

En annan väldigt trevlig grej att göra under semester (vart man än är i världen, men gärna i de länder där man behärskar det lokala språket) är att i förväg ta reda på vad platsen erbjuder för sporter/träningsutbud. Finns det ett strandgym? Utövas crossfit i närheten? Vart ligger närmsta yogastudio? Varför inte ta en surfklass? Vad är populärt i träningsvärlden i USA som vi inte har? Vissa träningstrender når ofta USA först, har du kanske hunnit testa ett ”barre”-pass ännu? Packa ner en uppsättning träningskläder, googla på intressant träningstil i ditt semesterområde, skicka ett mejl och efterfråga veckoschema den tiden du kommer vara där och om det är okej att boka en plats. Det är ett fantastiskt roligt sätt att uppleva en ny plats, människor och få ny träningserfarenhet. Även en långweekend i New York Citys citypuls kan förgyllas ytterligare av ett lokalt yogapass.

Slutligen – välj naturnära aktiviteter. Hika i Colorado, gör picknickar i parker till en del av resan, ta del av Kalifornias stränder och utforska Floridas ö-liv i The Keys. Det finns tusentals spännande sätt att utforska USAs mäktiga natur, oavsett om man besöker landet över en helg eller en månad.

Hoppas denna samling tips kan vara till hjälp och att du får ut så mycket som möjligt av din resa till det stora landet i Väst. Undrar du över något inför din resa? Skicka mig gärna en fråga så ska jag svara så gott jag kan! 🙂


77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page