top of page
  • hej388

Plantbaserad saffranskaka


Vad roligt att ni är så många som tyckte om min mjuka saffranskaka! Och som utlovat så kommer här en vegansk variant av den, fortfarande lika god och saftig. Basen är mitt klassiska bananbröd (ni hittar mitt gamla ursprungsrecept här) upphottad med saffran och veganiserad med en mix av chiaägg*, fiberhusk och kikärtssad (dvs spadet som blir över när du köper en tetra med kikärtor). Fritt från vitt socker, gluten, mjölk och ägg. Samt att den är anti-inflammatorisk! Ha en fin första december!

MJUK SAFFRANSKAKA

2 mogna bananer

4 dl glutenfritt havregryn mixat till mjöl

1 dl riven kokos 1 chiaägg* (förbered innan) 1 tsk fiberhusk 1/2 dl kikärtsspad

1,5 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

10 färska urkärnade dadlar

3 msk smält kallpressad kokosolja

1 tsk vaniljpulver (går att utsluta)

1/2 tsk flingsalt 1 påse saffran (0,5 gram) Ev. 1-2 nävar russin

* Chiaägg: 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som du mixar ihop med ex stavmixer och låter stå för att svälla i minst 10 minuter.

Sätt ugnen på 150°. Mixa samtliga ingredienser förutom russinen till en jämn smet med hjälp av en matberedare. Häll smeten i en form, jag använder en brödform som jag klär i bakplåtspapper, och blanda ner russinen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter (ibland lite längre beroende på ugn). Ta gärna ut då för att sticka i en ugnssticka eller gaffel, kommer den upp väldigt degig kan du med fördel baka den i ytterligare några minuter. Låt saffransbrödet sedan svalna helt innan du skär upp det.

415 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page