top of page
  • hej388

SECOND HAND OCH HUR JAG RESONERAR KRING KLÄDER

På senare år har jag fått stora insikter kring mina ägodelar, vad jag har och vad jag behöver. Från ung ålder har jag ohämmat konsumerat löjligt stora klädmängder. Visserligen hjälpte det till att jobba i klädbutiker så som Peak Performance, MQ, Lexington och Team Sportia. Mina garderober var omåttligt överfulla med dyra märkeskläder. Och allt skulle vara nytt. Blotta tanken på att en annan människa kunde ha använt kläderna innan var totalt avsmakande… Sedan vände allt. Det börja sakta för ett par år sedan. Jag skulle kunna tacka yogan, för det var just i den yogiska processen som jag började rannsaka mig själv och mitt liv. Helt plötsligt började mina kläder tappa sitt värde, märkessymbolerna tappade sin mening och överflödet kändes bara obegripligt och onödigt. Så jag började rensa ut, lite i taget och i omgångar sålde jag av och gav bort tills min garderob bara bestod av en tiondel. Jag tycker fortfarande oerhört mycket om fina kläder, men nu ser jag det som om världen är full av vackra plagg som någon annan har tappat intresse för och som bara väntar på att hitta ett nytt hem. Den avsmakande tanken på second hand fick en ny innebörd då jag kom till den enkla insikten att det finns fler som jag, som har samma smak av kläder och som genuint tar hand om sina plagg. Men som tröttat på dem och säljer dem för en bråkdel. Det händer fortfarande att jag ibland handlar nya kläder i en butik men väldigt, väldigt sällan. Detsamma gäller till vårt lillhjärta. Istället går jag på bytesdagar och loppisar. Jag som för två år sedan aldrig skulle få för mig att besöka en loppis älskar numera hela konceptet. Inte nog med att vi sparar oerhörda mängder pengar av att återanvända kläder – vi gör en insats för miljön.

I takt med den ekonomiska, sociala och kulturella utvecklingen så har vi i Västvärlden nämligen ökat vår konsumtionskraft av textiler något enormt under de sista tio åren. Det som oftast glöms bort är att textiler belastar miljön på ett ohållbart sätt och i dagsläget finns ingen plan på hur det ska stoppas. Hur belastar textiler miljön? Under tillverkningsprocessen av textil (tyg) används resurser av kopiösa mängder, i alltifrån olja som utvinns och bearbetas till att bli polyester till energiåtgången som maskinerna kräver. Men det som också måste tas med är de höga halterna av miljöfarliga kemikalier som finns med i ekvationen för att färga, ge flamskydd och impregnering –  till de enorma utsläppen. Sedan ska varan transporteras över hela världen så att vi kan få den i vår hand. Jag är inte naiv, jag vet att vi behöver kläder. Men i dagens Sverige köper vi statistiskt sett 14 kilo textiler per person och år, varav 80 % hamnar i soppåsen för brännbart… Enbart 20% återvinns eller återanvändes. Vi behöver alla kläder, men vi kan välja att bli aktivt medvetna om hur det påverkar jorden och hur vi kan göra bättre val.

 Här kommer mina tips: 1. Återanvänd: Köp på loppis, secondhand-butiker och klädbytardagar (eller ordna klädbytardagar med dina vänner). 2. Välj ekologiskt i den mån det går! Jag vet att det ännu inte finns överdrivet många alternativ, men det ökar och ju fler som köper desto större blir efterfrågan av en utveckling. Genom att välja ekologiskt gör du ett aktivt val i förbättrad tillverkningsprocess och du slipper själv att bära kläder med kemikalier. 3. Minska din konsumtion. Vi har nog alla en hög kläder som vi knappt använt och en rad ogenomtänkta inköp som sedan kastats bort. Försök förebygga det och försök minska din konsumtion genom att alltid ställa dig frågan ”behöver jag verkligen den här?” innan du köper nästa plagg. Ibland är svaret ja, ibland nej. 4. Återvinn! När du rensar garderoben nästa gång – sälj dina kläder på loppis, ge bort till vänner eller bättre behövande. Släng ALDRIG i sopporna.

Hur resonerar ni kring er klädkonsumtion?


Jag älskar att klä min son i fina kläder av hög kvalitet och väljer alltid second hand. Som idag kom jag hem från Himmelstalunds-loppisen med tre par byxor, tio t-shirtar/farfarströjor och ett par höstkängor för 135 kronor. Plaggen var som nya och en blandning från Zara, H&M, Newbie och Lindex. När han använt dem så säljer jag dem vidare om de fortfarande är fina i skicket. Själv hittade jag ett par kostymbyxor, spetstopp, topp och två par jeans för sammanlagt 50 kronor…

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page