top of page
  • hej388

SÅ SKAPAR DU EN HÄLSOSAM LIVSSTIL 2017

Julhelgen är ett fint minne blott och vi är inne på slutversen av året. Jag älskar mellandagarna, jag älskar liksom hur de automatiskt inspirerar mig till att reflektera över året som varit och även elda upp min motivation inför året som väntar. Numera jobbar jag inte ihjäl mig mellan jul och nyår utan kan istället äntligen stanna upp, sätta mig ner och tänka igenom allt jag har varit med om, det som funkat bra och det som kan göras ännu bättre. Härlig känsla! En av mina främsta insikter i år har varit att du kan lyckas med precis vad som helst, men inte precis exakt nu. Bra saker ta tid, det är sunt att låta livet gro i sin egen takt. Det innebär inte att du bara ska sitta och vänta i en soffa. Tvärtom, bestäm dig för vad du vill uppnå, litet som stort, men byt sedan ut ivern mot tålamod samtidigt som du har med dig dina mål i bakhuvudet varje dag. På så sätt bär du dig med dem och kan göra alla dina val i vardagen utifrån dem. Vilket i sin tur börjar svänga ditt liv i precis den riktning du vill att det ska gå. Istället för att hastigt svänga om ratten och gasa utan att hinna manövrera så låter du ditt liv sakta men säker en ny kurs ta fart. Du skyndar långsamt, vilket ger genuint långsiktiga resultat.

Här kommer mina sex varmaste tips som tillsammans hjälper dig att skapa en handlingsplan för hur du lyckas!

1. Klargör för dig själv varför du strävar efter ett hälsosammare liv och vaska fram ett långsiktigt och hållbart motiv. Stryk anledningar som äta nyttigt för att gå ner 10 kilon  eller för att vara vältränad till strandsäsongen. Din hjärna är smart och uppfattar att dina målsättningar är kortsiktiga och kommer då bara leverera kortsiktiga resultat. Även om de två målen skulle vara trevliga att uppnå så måste du sätta smarta mål som får motivationen att räcka hela vägen. Om du ändå ska skapa en ny livsstil så se till att bygga den från grunden istället för att fuskbygga den med sporadiska lösningar! Skriv gärna ner dina mål och dina starkaste (mest hållbara och långsiktiga) varför. Små som stora. Detta gjorde skillnad för mig. Istället för att tänka jag ska äta nyttigt och träna för att gå ner i vikt och bli smal så vände jag på det totalt till att istället tänka jag ska äta näringsrikt och yoga för att känna och må så bra som jag bara kan, för att bli en pigg, stark och frisk mamma. Jag tog bort all fokus på min fysiska kropp och vikt för att istället fokusera på mitt välmående och insida – och vips så började min kropp ta en väldigt stark och pigg form på naturlig väg! 

2. Hur ser din livsstil ut idag? Innan du börjar bestämma vilken kost och träningsform som andra säger är bra – börja med att analysera över hur din livsstil ser ut idag, först då kan du få svart och vitt på vad du vill förändra och förbättra. Hur ser en typisk dag och vecka ut för dig? Skriv ner på papper för att få det svart på vitt och var ärlig mot dig själv. När och vad äter du i normala fall? Vad för typ av aktivitet får din kropp en normal dag? Hur är dina sovrutiner och sömn? Hur är din energi genom dagen?

3. Hur vill du förändra din livsstil? Utgå från punkt 2 om hur ditt liv ser ut idag och skriv ner vad du vill förändra och förbättra. Exempel: Äta mindre socker, gluten, kött eller mjölkprodukter, köpa mer ekologiskt, äta mer grönsaker och råvaror med låg kolhydratshalt. Börja yoga, promenera, styrketräna eller annan typ av träning. Det kan naturligtvis också vara: plastbanta köket, byta ut all hudvård till ekologisk, umgås med människor som ger mig energi istället för tar. Det viktiga är att du bestämmer dig vad du vill förändra i ditt liv. Skriv ner och ge hjärnan tydliga direktiv med vad du vill!

4. Ha tålamod – Genom att skynda långsamt kan du förändra allt!  Ibland kan vägen till ett mål kännas väldigt avlägset och om du kör på för fort är risken ofta stor att du kör av vägen ganska omgående. Exempelvis kan steget till en helt ny kostmodell kännas väldigt krävande och svårt, mitt tips är att ta reda så mycket om den som möjligt och sedan ha som mål att börja sträva dit du vill. Istället för att förbjuda viss mat – minska den och byt ut mot bättre alternativ. På så sätt vänjer du kroppen successivt med en ny vana istället för att bara utesluta en redan invand. Istället för att sätta som mål att sluta äta det ena och det andra och gå från noll träning till elitidrottare med start nyåarsdagen – sätt mål och börja sträva dit istället så ska du se att du har nått hela vägen under årets gång. Varje minut du tränar räknas! Hinner du bara yoga en gång i veckan? Let so be, underbart att du faktiskt får till en gång! Skynda långsamt är ett fantastiskt tillvägagångssätt! Att minska mängden vitt socker, gluten, mjölkprodukter, tillsatser och kött i din kost är fantastiska åtgärder till en början. Även att börja lägga in en promenad här och där.

5. Skapa en aktiv plan! Inspiration och förberedelse är a och o när man ska genomföra en stor förändring. Du har skrivit ner vad du vill uppnå med din hälsa i år, varför och vad som bör förändras. Nu är det dags för en fysisk plan! Oavsett vilket område det handlar om så är det alltid bra att ha en plan. Förbättra din kost? Perfekt tillfälle att rensa i ditt skafferi på det du inte vill äta och sedan se till att inte köpa hem det igen. Börja sedan leta bra nyttiga vardagsrecept och göra en veckomatsedel. Vill du lära dig yoga? Kontakta närmaste yogastudio och boka en kursplats! Vill du byta ut din hudvård till giftfria ekologiska alternativ? Börja läs på vad som är viktigast att byta ut och vilket märke som verkar passa dig bäst, ha det sedan i huvudet när dina produkter börjar ta slut så att du snabbt vet vad du ska köpa!

6. Håll dig motiverad! Att hitta startinspiration till att leva ett hälsosammare liv brukar vara den enkla biten, det som är utmanande är att hålla fast i det de dagar som man har brist på energi, tid och fantasi. Mitt knepKänner du igen dig? Vi vet att vissa dagar kommer vara mer omotiverande än andra och då gäller det att förber ochereda med smart inspiration redan innan de dyker upp.  A. Hitta en inspirationskälla som kan hjälpa dig de dagar då din egen motivation tryter. Sociala medier är en guldgruva! Kanske har du ett gäng hälsoinspiratörer som kan boosta dig med kraft och recept när du själv saknar det? Leta reda på 3-5 hälsoprofiler som du gillar och spara dem som favoriter på din telefon och dator. Använd dem sedan som din go-to-girl/guy och skrolla igenom deras instagram/blogg när du saknar inspiration. Spara gärna några av deras recept som favoriter, enkelt att ta fram. B. Påminn dig själv om varför du vill leva hälsosamt! Spara pappret som du just har skrivit ner dina mål och starka motivering till, ta fram dem och läs igenom med jämna mellanrum. Personligen så älskar jag att sätta upp ett par små lappar i vårt hem som ger mig en daglig påminnelse och motivation utan att jag tänker på det. En lapp som jag satte upp på badrumsspegeln för ett år sedan säger genom att äta bra mår vi bra och den ser jag och min familj varje morgon och kväll, en kanonbra påminnelse!

2017 har jag bland annat som mål med Organic By Mommy att inspirera er alla till en hälsosam livsstil med tips, recept och peptalk. Du klarar allt – lycka till!

Bildresultat för healthy living
20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page