top of page
 • hej388

Underbara frallor med teffmjöl

God morgon! Jag tänkte börja veckan med att dela med mig av detta så att ni kan börja räkna ner till lördagsfrukosten med familjen redan idag. Håll i er, för här kommer ett recept på underbart goda frallor som är inte bara är glutenfria och mjölkfria -utan verkligen proppade med protein, magnesium, kalcium, järn och C-vitamin! Jag gillar att göra mat från grunden och jag älskar bröd, men jag vill det ska innehålla en massa bra näring till kroppen istället för att bara fylla upp magen för stunden. Detta recept -alltså mmm… För er som ätit glutenfritt en längre tid vet hur svårt det kan vara att baka ett gott bröd som faktiskt beter sig som riktigt bröd. Men detta… Det var dels oerhört enkelt att slänga ihop (jag gjorde om det aningen då jag inte hade jäst hemma och förkortade då tiden med bakpulver), de växte sig fluffigt saftiga med härligt seg yta och smakade jättegott. Nästa gång ska jag prova att ha i russin! Och kanske även riven morot.

Förutom nyponskalsmjölet som bidrar med C-vitamin och järn så är de spännande nog gjorda på det ”nya” teffmjölet -som är naturligt glutenfritt och rejält näringsrikt. Teff är egentligen ett gräs från Etiopien, med högt innehåll av protein, magnesium, kalcium, järn och C-vitamin som mals till mjöl. Teffmjöl har där använts i tusentals år för att laga injera (ett pannkaksliknande bröd som äts till de flesta måltider). Och många av landets främsta elitlöpare (Etiopen har världens ledande långdistanslöpare) säger sig tacka teff för sin energi och hälsa. Man vet dock inte om det är gräset i sig eller den näringsrika jorden som gör teffen så enormt näringsrikt! Teffmjöl finns nu i de flesta välsorterade matbutiker, jag såg det på citygross, men valde att skicka efter det ekologiskt från Apotea av märket Biofood. Teffmjöl finns i båda ljust och mörkt, det ljusa innehållet mest näringsämnen och har i Afrika ”reserverats” till de mest välbärgade i samhället då det är lite dyrare. Det mörka innehåller dock mest järn. Jag provade det vita av en slump, vilket jag har i dessa frallor, och kommer säkert prova det mörka med. På Apotea kostar en påse med 400 gram ekologiskt teffmjöl 39.-

Dessa kommer garanterat bli vår familjs favoritfrallor! Grundreceptet hittade jag på Nillas Kitchen, men här nedanför har jag skrivit om det utefter den ändring jag gjorde. Mums!
Glutenfria fullkornsfrallor med teff

10 frallor

 1. 7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30°C

 2. 2 msk olja, tex rapsolja eller smält kokosolja (jag valde raps)

 3. 1 msk bakpulver

 4. 1,5 msk honung eller agave (uteslut eller tillsätt mer efter smak, jag valde honung)

 5. 0,5 dl linfrön

 6. 2,5 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor

 7. 3,5 msk Fiberhusk

 8. 0,5 dl nyponskalmjöl

 9. 5 dl teffmjöl från exempelvis Biofood

 10. 1,5 tsk salt

 11. 1 tsk brödkryddor (kan uteslutas, jag skippade det)

Gör så här: Blanda vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till vätskan. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pudra lite extra mjöl över och täck med en bakduk. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.

Tips! Dela och frys in dem. Ta sedan upp dem och värm i brödrosten.


1 069 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page