top of page
  • hej388

VEGANSK VECKA DAG 1

Om någon hade föreslagit att jag skulle äta en vegansk kost, om så bara för en dag, för två år sedan så hade jag skrattat åt blotta tanken. Jag har alltid ätit mycket kött (hej traditionell husmanskost! Hej köttfärsås, tacos, lövbiff, fläskfilé, korvstroganoff, falukorv, hamburgare!) men i och med mitt ökade intresse för mat och hur det vi äter kan förbättra vår hälsa och jord så har min köttkonsumtion störtdykt. Numera köper vi aldrig nötkött (främst av miljö- men också hälsoskäl), men däremot en hel del ekologisk kyckling och lite fisk. Mejeriprodukterna minskas även det ur min kost men finns fortfarande med, främst i form av smör, fetaost, mozzarella och halloumi. Den största förbättringen som skett med min kost är dock (ihop med att ta bort gluten och vitt socker) ökningen av grönsaker. Oavsett kosthållning så är jag fast övertygad om att något man med största fördel bör äta mycket av för att må bra är just grönsaker och s.k. ”plantbased food”. Så för att utmana mig själv så kör jag nu en 100% vegansk vecka (givetvis utan knasiga köttsubstitut tillverkade i fabrik, nej ren och näringsrik mat från jorden ska det vara). För att uppleva hur det får mig att känna, inspirera mig själv till nya smaker och recept samt för att leka med utmaningen att äta så i detta megaköttätande samhälle. Sju dagar utan någon typ av kött, fisk, skaldjur, ägg, mejerier eller andra animalier (mat från djurriket). Och målet är att variera, äta en hel del rawfood och inte basera min kost på baljväxter. Varje dag försöker jag kika in här med en liten uppdatering i bilder på mina måltider, med utrymme för reflektion och förhoppning om att inspirera dig med att plocka på mer grönt på din tallrik!

Frukost Smoothie med chiapudding på spenat, avokado, kiwi, banan och citronvatten. Samt linfröolja (för daglig dos av omega-3 istället för fiskleveroljan som jag annars tar).


Lunch Buddha bowl med sötpotatis, svart quinoa, majs, avokado, koriander, tomat och limevinegrätt på en stor bädd av olika salladsblad.

Mellanmål En liten skål körsbärstomater och ett par timmar senare två-tre nävar valnötter. Har numera alltid med en burk nsturella nötter i väskan (läs skötväskan).

Middag Rawfood lasange med ”plattor” av tunna skivor zucchini (använder mandolin) och med fyllning av raw tomatsås, pesto och ”cashew-riccotta” i lager om vartannat.  SÅ HIMMELSKT GOD ATT JAG KNAPPT TRODDE MINA SMAKLÖKAR! Imorgon väntar en portion till lunch -längtar!

Summering Inser att dagens matintag bestod av 95% rawfood (bara sötpotatisen bakad i ugn + kokt quinoa, resten är råa råvaror). Onekligen känns maten fantastisk fräsch – vilket smittar av sig på kroppen energimässigt (inga jobbiga mättnadskänslor här inte) . För mig är bra fetter enormt viktigt, vilket jag fick med i avokadon, linfröoljan, olivoljan och nötterna.  Jag har enbart druckigt vatten och min målsättning är att öka på intaget under morgondagen. Känner av 0% sötsug. Inser dessutom att alla måltider var PALEO (minus quinoan) och känner redan nu att detta blir en rolig utmaning!.

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page