top of page
  • hej388

Blåbärsmuffins med frosting (veganska, glutenfria & paleo)


Nu innan julkryddorna tar över recepten här inne alltför mycket tänkte jag bjussa på en bärig godsak! Att blåbäret är en svensk superfood proppfylld med antioxidanter som gör oss gott har väl knappast någon missat? Så varför inte boosta syn, mage och hy genom att slänga ihop mina underbara blåbärsmuffins? I över två år har de förgyllt våra matsäckar, fikan och inte minst efterrättsbord – och ofta hyllats av utomstående. Jag har nu även gjort dem veganska med hjälp av chiafrön (valfritt) och spicat upp dem med lite blåbärsfrosting (innehåller mejerier). En supergod mumsbit som dessutom är oerhört vackra att se på!

BLÅBÄRSMUFFINS MED FROSTING ca 18 stycken

BLÅBÄRSMUFFINS: 3 medelstora mogna bananer 4 ägg* (eller 4 chiaägg** för vegansk/äggfri) 2 dl riven kokos 2 dl mandelmjöl 1 dl kokosmjöl 2 tsk bakpulver 2,5 dl blåbär (1,5 + 1) 8 färska urkärnade dadlar 3 msk smält kallpressad kokosolja 1 tsk vaniljpulver en rejäl nypa salt * Ej vegansk ** 4 chiaägg= 4 msk chiafrön + 12 msk vatten som mixas och låter stås i 10 minuter

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa banan och hacka dadlar med kniv innan du mixar dem bägge med stavmixer till en smet. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom blåbären) och mixa till en smet. Häll i 1,5 dl blåbär och mixa igen. Ta resterande 1 dl blåbär och med en sked blanda i dem för att hålla dem någorlunda hela. Vill du ha sötare muffins så blanda i kokossocker (gärna mortlat till pulver) med blåbären innan du blandar i dem i smeten. Häll smeten i normalstora muffinsformar (16-18 st) och använd gärna muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och gör under tiden frostingen.



BLÅBÄRSFROSTING (ej vegansk): 200 gram färskost 150 gram rumstemp. smör 2-4 msk honung/agave 1 msk upptinade blåbär

Vispa upp färskosten, smöret och sötningen till en smet. Mosa blåbären för att nå den färgade saften och droppa därefter i den så att det färgar av. Vispa igen. Är frostingen för lös så kan du alltid ställa in den en stund i kylskåpet innan du tar ut den och spritsar på.

401 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page