top of page
  • hej388

Brownie- & mangomoussetårta (vegansk, lchf & paleo)


Perfekt krämig browniebotten gifter sig med gräddig exotisk mangomousse i denna vackra tårta (som passar utmärkt nu till påsk!). Förutom dess fina silhuett och spännande smakkombo så är den totalt maxad med härliga näringsämnen (men nämn för guds skull inte den biten till den sockerinbitna delen av släkten, ni vet hur de blir, rädda för att riskera att må bra och så vidare… 😉 )! Denna härlighet har jag dels experimenterat med i syrlighetsnivå där citronen minskades drastisk och istället ersattes av min favoritfrukt mango. Den är såklart fri från gluten, vitt socker, mjölk och ägg, är helt vegansk, PALEO och valbart LCHF. För att få den fast på veganskt vis så använder jag agar agar (urvinns från rödalger) men du kan absolut använda gelantin.

Jag toppar den med valfria raw chokladbollar (exempelvis dessa), skivad citron, skuren mango, ett par physalisbär och några gröna citronmelissblad exempelvis. Jag leker runt med kreativiteten och det jag har hemma, lägger dit, plockar bort och slumpar ut detaljerna lite härvar.

Hoppas den ska smaka! Bakar du denna eller något av mina andra recept? Lämna gärna en kommentar under specifikt blogginlägg och berätta vad du tyckte, jag är otroligt tacksam för din feedback! ♥ Tagga gärna dina bilder med @louisestromberg.se

BROWNIE- & MANGOMOUSSETÅRTA 8-10 bitar BROWNIEBOTTEN

2 chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten som mixas och får stå i minst 10 minuter) 0,75 dl mandelmjöl (eller riamjöl för nötfritt) 1 dl mandelsmör/jordnötssmör (eller solrosfrösmör för nötfritt) 0,75 dl smält kokosolja 1/2 tsk vaniljpulver 1,5 dl kakao 0,25 tsk havssalt 1 dl sötning (honung* / agave / lönnsirap)

*ej vegansk, ** för LCHFSätt ugnen på 175 grader. Förbered chiaäggen genom att mixa samman chiafrön med vatten, och ställ åt sidan i minst 10 minuter. Blanda ihop chiaägggen, mandelmjöl, nötsmör, kokosolja, vaniljpulver, kakao, salt och sötning med en stavmixer eller matberedare. Ta fram en mindre springform (jag använder en 18 cm), finns det möjlighet så använd ett bakplåtspapper. Häll sedan i smeten och baka i ca 20-22 minuter, du vill ha den kletig i mitten så vänta inte för länge. Låt den sedan svalna i 1 timma innan du fyller på med chokladmoussen. MANGOMOUSSEN300 gram mangokött 450 ml kokosgrädde (jag använder den lila tetran från Garant ) en skvätt citronsaft i 3 msk agave / honung / lönnsirap 6 krm agar agar eller 4 gelantinblad* * ej vegansk **för LCHF Börja med att stavmixa mangoköttet till en slät puré och ställ åt sidan. Häll i kokosgrädden i en kastrull utan att sätta på plattan, rör i agar agar:en ordentligt och låt stå i ett par minuter. Värm sedan upp kastrullen med kokosgrädde och agar agar så att det småputtrar under ett par minuter. Ta därefter av den och häll i mangopuré, citronsaft och sötning, och mixa med stavmixer tills helt utblandat. Smaka av för att uppskatta mängden sötma och eventuellt om du skulle vilja tillsätta mer, häll sedan hela mangosmeten över brownien i springformen och ställ in i kylen i minst 6 timmar. Håll den kyld fram till servering. Njut!

1 276 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page