top of page
  • hej388

Choklad- & hasselnötskräm (vegansk, lchf & paleo)


Det är fredag, imorgon kickar vi igång årets första höstmånad och jag vill bjuda er på något extra gott! Min tanke är denna: då hasselnötter innehåller kalium, magnesium och E-vitamin, som stärker kroppens immunförsvar (hela kroppens behov av E-vitamin får du av 30 gram hasselnötter per dag) tänkte jag att vi skulle försöka boosta oss med just denna goda nöt, årstiden till ära. Och tillsammans med rå kakao, som är antioxidant-proppad till max, höjer vi humöret. Med andra ord tänker jag att vi behöver lite mer hasselnötter och choklad i våra liv en dag som denna i början av hösten. Så, vad säger ni om en ljuv choklad- och hasselnötskräm att avnjuta på nytto-brödet, till fredagsmyset eller att doppa frukt i som dessert? Hoppas det ska smaka!

Jag köper mina ingredienser här på Bodystore (adlink), där sortimentet är brett, det sparar tid genom att enkelt klicka hem, priserna är bra och frakten är gratis.


CHOKLAD- & HASSELNÖTSKRÄM4 dl Hasselnötter 3 msk Kokosolja 1-2 msk Raw kakao Ev. 2 msk – 1/2 dl Honung*/agave eller 4-5 dadlar (mindre eller mer efter smak) För LCHF: björksocker eller fibersirap Ev. 1-2 msk vatten *Ej vegansk Innan du börjar: Det finns två olika sätt att göra detta på. Du kan skala hasselnötterna genom att värma upp dem i stekpannan, eller använda dem råa (men då blir smöret lite grövre). Du kan sedan välja om du vill använda sötning eller ej, helt beroende på din kosthållning, tycke och smak. Samt att du kan tillsätta vatten för en lösare konsistens. Prova dig gärna fram. Börja med att ta fram hasselnötterna. Om du vill ha dem skalade så lägger du dem i en stekpanna, sätter på medelvärme och torrsteker dem i ett par minuter. Ta sedan fram en ren kökshandduk, lägg nötterna i den och gnid med handduken så smulas skalen av.Lägg hasselnötterna i en stark matberedare och mixa tills nötterna har börjat släppa ut sin olja och det blir en ”paste”. Detta kommer ta ett tag, stanna gärna ibland och skrapa ner det som har satt sig uppe på kanterna. När nötterna har blivit till ”smör” lägger du i kokosoljan, kakaon och sötning. Mixa igen. Smaka av med mängden sötning och kakao. Eventuellt häller du i vatten för att göra smöret mer slätt. Njut!

Förvaras i kylskåpet.

197 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page