top of page
  • hej388

Godaste bagels (lchf, paleo & vegansk)

Ikväll bjuder jag er på mitt smarriga bagel-recept, som jag även gör som frallor och som har hängt med mig de senaste fem åren. De är verkligen det perfekta substitutet för traditionellt småbröd men i nyttigare form med sitt härliga näringsinnehåll. Och till skillnad mot kolhydratsrikt bröd så stabilserar de ditt blodsocker istället för att låta det skjuta i taket, vilket såklart är bland det bättre du kan göra hälsomässigt med din kost. De mättar, minskar sötsuget och smakar himla gott. Som ni vet kör jag nu paleoitisk kost de nästkommande sju veckorna och har mumsat dessa rackare hela helgen till frukost, men i vegansk form. Det visade sig nämligen vara lätt som en plätt att veganisera dem med chiaägg istället för ägg. Jag brer på mosad avokado med havssalt, babyspenat och ibland ett ägg (ej veganskt). Hoppas det ska smaka! ♥



BAGELS 5 stycken

50 gram kokosolja

2 dl krämig kokosmjölk (gärna Garants eller Änglamarks)

2 chiaägg* eller ekologiska ägg**

2,5 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 dl mandelmjöl eller 1 dl havremjöl + 1 dl durramjöl (obs ej PALEO/LCHF)

1 dl pofiber (finns på glutenfria hyllan)

2 msk fiberhusk

vallmöfrön till garnering

* 2 chiaägg skapas genom att blanda 2 msk chiafrön + 6 msk vatten i en skål, låt sedan stå och svälla i 10 minuter. Rör om och blanda i smeten.

** Vanliga ägg går lika bra att använda, men är ej veganska.

Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att vispa ihop kokosolja, kokosmjölk, chiaägg, bakpulver och salt. Ha sedan i resterande ingredienser och låt stå i 10 minuter, så att pofiber och fiberhusk kan svälla. Ta sedan 5-6 kluttar deg: rulla till en avlång cylinder-form och lägg på bakplåtspapper i form av en cirkel, försök sedan fästa ändarna med varandra. Strössla vallmofrön. Skjuts in i ugnen i ca 15-25 minuter, de ska få fin färg men inte bli hårda. NJUT!

400 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page