top of page
hej388

Kladdkaka

Om det är något jag saknat under mina år utomlands så är det en klassisk svensk kladdkaka, en perfekt krämig chokladkaka med extra kladdig mitt. Det vattnas i mun bara av tanken… Så naturligtvis behövs ett riktigt, RIKTIGT gott kladdkakerecept utan socker, gluten och mejerier. Inga sötningsmedel och ingen smält mörk chokladkaka. Jag har inspirerats av mitt favoritrecept på ”vanlig” kladdkaka och omvandlat det till ett nyttigare ( men ÅH-SÅ-GOTT) recept. Vi slängde med det i picknickkorgen förra veckan med en burk vispgrädde. Jag älskar hur något så enkelt kan vara så gott och då detta passar till fika, fest, fredagsmys och de där dagarna i månaden då man är extra sötsugen så förblir det en klassiker i hälsosammare tappning. ♡

KLADDKAKA

22 cm springform (halvera gärna för mindre storlek)

20 urkärnade dadlar

2 dl kokosflingor + lite extra att smörja formen med

4 dl mandelmjöl

1,5 dl kakao

2 tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 dl kokosolja + lite extra att smörja formen med

2 msk honung/agave

6 ägg

Sätt ugnen på 170 grader. Hacka dadlar och blanda sedan dadlar med kokosflingor i en matberedare ordentligt. Tillsätt mandelmjöl, vaniljpulver, kakao och salt och mixa igen, eller blanda för hand. Smält kokosoljan och häll i smeten tillsammans med honung och ägg (obs viktigt att det blir just i denna ordningen) , rör till en slät smet.

Smörj en form med kokosolja och kokos, häll i smeten och grädde i ca 10 minuter. Den ska vara kletig när du tar ut den och låt stå i kylskåpet en timme innan servering! Njut!

140 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page