top of page
  • hej388

Raw semla (vegansk & paleo)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.se

Okej, nu ni alla semmelälskare – idag ska ni få ett recept som ni bara måsta sätta tänderna i. Nämligen mina rawfood semlor. Låt mig börja med att säga att jag är självutnämnd semloman, men att dessa små rackare ersätter orginalet alla dagar i veckan, på riktigt! De är mindre men mättande och smakar fantastiskt gott. Fria från gluten, mjölk, vitt socker eller ägg. Och visst är de sötade med både dadlar och flytande sötning (ex agave/lönnsirap/honung) men jag tänker att ska man unna sig så ska det vara gott och näringsrikt – vilket dessa kvalar in på galant!

För att övertyga dig ytterligare med en stark anledning till varför du ska baka dessa – de innehåller en hel del nötter och enligt en stor metastudie (samling av 49 studier) där man på olika sätt har värderat gynnsamma effekter av att lägga till nötter i kosten har man konstaterat detta: Man fann att nötter har gynnsam effekt på flertalet sjukdomar som övervikt, högt blodtryck, diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdom samt har en gynnsam påverkan på markörer för oxidativ stress, inflammation, bukfetma, högt blodsocker, insulinresisten, kärlekfunktion och metabolt syndrom. Dessutom gynnar det en hälsosam viktnedgång då de med sin höga andel bra fetter mättar mer och stabiliserar blodsockret. Visst låter det schysst?

Och som om det inte vore nog – de är galet lätta att baka!

För min himmelska semmelwrap klicka här, för min underbara klassiska semla i LCHF/PALEO-style klicka här och för en min ljuvliga chiasemla klicka här.♥

RAW SEMLOR 8-12 mindre semlor (och tro mig, de mättar) ”Bullarna” + locken: 2 dl mandelmjöl (köp här) 2 dl cashewnötter (köp här) 1/2 dl linfrön (köp här) 100 gram dadlar (blötlägg gärna i hett vatten ca 10 minuter för att få dem att mjukna, häll bort vattnet) (köp dadlar här) 2 msk smält kokosolja (köp här) 3-4 msk kardemumma (köp här) lite havssalt (mitt absolut bästa tips på salt hittar du här)

Mandelmassan: 1 dl mandelmjöl (köp här) 1 msk smält kokosolja (köp här) 1/2- 1 msk sötning agave/lönnsirap/honun*g (köp honung här, köp agave här, köp lönnsirap här)

Cashewnötsgrädden: 2 dl cashewnötter (blötlagda i vatten minst 3 timmar – köp här) 1 msk sötning agave/lönnsirap/honung* (köp honung här, köp agave här, köp lönnsirap här) 1 tsk vaniljpulver (köp här) ev. lite vatten

Lite kokosmjöl att pudra över (köp här)

*ej vegansk Börja med att blötläggcashewnötterna till cashewnötsgrädden minst 3 timmar innan du börjar baka. Detta gör du genom att lägga dem i vatten och låta dem stå.

”Bullarna” och locken gör du enkelt: Mixa allt utom linfrön med en kraftfull mixer/stavmixer till en slät smet och tillsätt linfrönen, rör om ordentligt. Forma till mindre bollar (ca 8-12 stycken) och lika många lock (jag plattar ut och skär dem i små trekanter). Tryck sedan ner ditt finger i varje boll och forma ett hål för mandelmassa och cashewgrädden.

Mandelmassan gör du även den superenkelt: Blanda ihop mandelmjöl, sötning och kokosolja till en jämn smet och fyll hålen i bollarna.

Och sist men inte minst så gör du den busenkla cashewnötsgrädden genom att mixa de blötlagda cashewnötterna (nu avrunna på vatten), sötning, vaniljpulver och eventuellt lite vatten för lösare konsistens. Lägg sedan över mandelmassan och klicka på locket ovanför. Avsluta med att eventuellt pudra på lite kokosmjöl. NJUT!

Förvaring: I kyl i minst 1 vecka. Går säkerligen att frysa, men har ännu inte provat.


495 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page