top of page
  • hej388

RESEGUIDE: BALI FÖR HELA FAMILJEN

Är du också nyfiken på den fantastiska ön i Indonesien som lockar med sin natur, sol, spiritualitet och hälsotänk? Bali fick min uppmärksamhet för drygt tre år sedan -och sedan dess har jag spenderat sammanlagt tre månader i tre omgångar på ”Gudarnas ö”. Min 1,5 åriga son har hunnit följa med två av gångerna och trots den långa flygresan på 18-24 timmar så är restiden väl värt att genomföra (med eller utan barn). Bali har nämligen så mycket att erbjuda, ett ovanligt varmhjärtat folk och en atmosfär som till och med får den allra risigaste att må bra. Och ja, Bali är lite av en gudomlig plats, om ni frågar mig. 

Här har jag samlat mina bästa resetips utefter mina egna erfarenheter på såväl lyxhotell som eget hus för hela familjen, ensamresande och ensam förälder med barn. Jag hoppas att det ska hjälpa er!

KORT OM BALI Bali är en ö i Indonesiska Oceanen och tillhör Indonesien. Hinduism är deras största religion och språket är Balinesiska. Balineserna själva pratar ofta ganska bra engelska tack vare turismen. Hit har många olika landsmän, så kallade ”expats”, flyttat tack vare ön charm och därför hittar du en stor variation av nationaliteter. Det finns idag ingen svensk skola, men däremot internationella skolor som anses väldigt bra. Tidsskillnaden är 6 (vår sommartid) eller 7 timmar (vintertid).

Bildresultat för bali world map

VART SKA MAN ÅKA? Bali har något för alla! Är du ute efter nattliv och surfing så är Kuta staden för dig. Åker du med barn så är platser som Sanur (vår favorit), Nusa Dua, Lovina och Seminyak det du letar efter. Vill du ha en enbart spirituell och yogisk upplevelse kan du boka in Ubud direkt! Om du är en soulsurfer och söker härliga vågor i skön atmosfär så finns det flera platser som lovar bra breaks och härlig atmosfär – så som Uluwatu och Canggu. Yoga finner du i stort sett överallt. Den platsen som vi har åkt tillbaka till är just Sanur, där finns en härlig strand, en yogastudio som jag älskar och ett skönt lugn för både själ och barnfamilj. Men eftersom att ön har så bra transportmöjligheter så rekommenderar jag att man hyr en bil med chaufför och åker runt. Kanske ett par nätter i flera olika städer? BOENDE Jag har testat såväl enkelt inhemskt hotell och lyxigt internationellt hotell till att hyra eget hus. Precis som allt annat är den generella prisbilden fortfarande väldigt låg och att kosta på sig ett lite finare hotell är mycket billigare än våra typiska resmål. För 500-750 kronor/natten kan du få ett riktigt fint boende för. Men att bo lite enklare är heller inte så dumt, ett enkelt hotell eller ”homestay” som är väldigt vanligt på ön så kan du komma ner i runt en hundralapp eller två per natt men ändå få en fräsch, om spartansk, standard. För den som vill backpacka finns väldigt enkla boende för under 50 kronor/natt. Vill man unna sig ett lite bättre boende på sin semester så är detta platsen du bör göra det på för att få ut så mycket valuta för pengarna som möjligt. Men ofta kan även de mindre och enklare ställena vara väldigt charmiga med sin fantastiska personal. Ska man stanna längre än tre veckor rekommenderar jag starkt att hyra sitt eget boende. Det är billigt och bekvämt. Att boka hemifrån görs enklast på hemsidor som HomeAway , där kan du boka allt ifrån en lysig strandvilla till en enklare bungalow. Ska du stanna länge, säg 2 månader eller mer, så föreslår jag att du bokar in dig/er på hotell den första veckan och därefter letar hus att hyra på plats. Det är oftast mycket billigare! Under min senaste resa med min son hyrde vi ett mindre hus med ett sovrum, vardagsrum, kök, badrum, tvättstuga och en liten trädgård. Vi bodde fem minuters promenad från stranden och 10 min från min yogastudio. Jag betalade ca 12 000 kronor för 6 veckor och då ingick transport till och från flygplatsen samt städerska och trädgårdsmästare 6 dagar i veckan. För de pengarna hade jag kunnat få mycket mer på Bali, men jag värderade läget till min studio så högt och vi kommer definitivt bo där igen!

TA SIG RUNT Att ta sig runt på Bali har jag alltid upplevt som enkelt. Att hyra en bild med chaufför kostar runt 300-400 SEK/dag (mindre om du prutar) och är något vi brukar välja när vi ska åka på utflykt. Annars är det enkelt att hyra moppe för någon tjuga per dag (bränsle är oerhört billigt).  Men min favorit är att hyra cykel (10-15 kronor om dagen) och cykla runt i närområdet.  Taxi är annars är ett väldigt billigt transportmedel, men var noga med att välja Blue Bird Taxi (de enda som har fasta priser) och annars be att de sätter på taxametern för att inte blir lurad på priset.

VISUM Numera behöver vi som svenskar inget visum för att åka in i landet om vi ska stanna under 30 dagar, ska man däremot stanna längre så är det viktigt att antingen ansöka om ett visum på den indonesiska ambassaden i Stockholm i tid (går enkelt och kostar ca 500 SEK har jag för mig) eller på plats. Om du ansöker om visum längre än 30 dagar på plats så är det viktigt att du direkt på Balis flygplats ber om att få betala det 30-dagars visum som för oss annars är gratis och därefter uppsöker en migrationskontor. Glömmer du att betala det första 30-dagarsvisumet så kommer du tvingas lämna Bali i 24 h för att kunna ansöka om mer tid.. Med andra ord – ganska krångligt. Mitt tips är att ansöka i Sverige via ambassaden och bor du inte i Stockholm så kan du alltid skicka dem ditt pass (ja, det är säkert) och uppgifter – mer information hittar du på deras hemsida. PRISNIVÅ Bali är känt för att generellt vara väldigt billigt, i klass med Thailand och till och med snäppet lägre. Men som med varje resmål kan du hitta ett utbud av högre standard som också kostar väldigt mycket. Min erfarenhet är att det är oerhört billigt att semestra på Bali, en smoothie får du för 10-15 kronor, en stor portion mat för 20-30 kronor, en timmes massage 60 kronor och en taxi med chaufför kan du hyra för 300 kronor per dag. För oss som gärna vill äta så mycket eko och nyttigt som möjligt är givetvis priserna även högre, då det som överallt kostar mer att producera bättre råvaror, men fortfarande väldigt billigt. En ekologisk lunch eller middag hamnar någonstans mellan 35-60 kronor. Ytterligare en av anledningarna till att jag älskar Bali är att det är så billigt att ”leva” där att man kan unna sig i stort sett vad man vill utan att behöva snåla in på budgeten. Jag kan välja trerätters till middag, en två timmar lång massage och en snorkelutflykt -men ändå inte betala mer än hälften av vad jag hade gjort i exempelvis Spanien. Att unna sig det man känner för utan att behöva snåla -det är semester för mig. MAT Gillar man ”thai-mat” här hemma så lär man garantera gilla det indonesiska köket! Och är man sugen på internationellt eller mer modern hälsomat så finns det gott om alternativ. Klassiska rätter på Bali är chicken satey (kyckling med jordnötssås och ris) och Nasi Goreng (stekt ris med grönsaker och kyckling/räkor/fläsk). Underbart gott och du betalar knappt 20 kronor portionen. En internationell måltid till middag går på runt 50 kronor. Ekologisk & nyttig mat Under de tre åren som jag har ”känt” Bali så har ön berikats med hälsorestauranger i en otroligt snabb fart. Man satsar på ekologiskt, lokalt odlat, rawfood, paleo, glutenfritt, veganskt och GMO-fritt. Vilket är fantastiskt! Och även om priserna på bra ekomat är, precis som hemma, dyrare att producera så blir det fortfarande billigt i våra mått mätta (generellt halva priset). Här har jag listat några av mina favoritställen med oerhört god, fräsch och genombra mat i de två städer vi brukar hänga i mest! UBUD

Bali Buda Så mycket eko som möjligt och underbar mat, smoothies, juicer och en stor hälsokostbutik där du finner allt från eko grönsaker till koloidalt silver.

Down to Earth 100% ekologiskt och vegetariskt. Fantastiska smoothies, juicer och raw desserter. Lite dyrare, men väl värt ett besök. Har dessutom en lekhörna med ekologiska träleksaker, väldigt uppskattat! SANUR

Zula – Strikt ekologiskt och vegetariskt. Lite dyrare, vilket betyder en stor ekologisk smoothie för ca 30 SEK och Lunch för 50 SEK.

Bali Buda – Systerrestaurang till den i Ubud, så mycket eko som möjligt och underbar mat, smoothies, juicer och en stor hälsokostbutik. En ekologisk lunch får du för 30 SEK och en ekologisk glutenfri pizza för 40 SEK. Härifrån handlar vi med oss ekologiska ägg, grönsaker och frukt! En stor favorit!

BALI MED BARN Att resa med barn en längre sträcka kan tyckas tveksamt, jag vet. Men efter att ha gjort denna långflyning med vår energiska son vid två tillfällen i år så vill jag ändå utan tvekan säga att det är värt det. Bali är de flestas typ av resemål och inte minst barnens! Varför? För att Balineserna måste vara de mest barnkära människorna på denna jord, klimatet ger möjlighet att alla typiska sommaraktiviteter och man har som familj råd att unna sig det mesta utan att behöva bry sig om notan.

Mina observationer är dock detta: det finns ej ekologisk barnmat på burk förutom någon enstaka importerad stackare som kostar 70 sek, ibland kan trottoarerna vara lite mindre… stabila.. att dra en barnvagn på och skötbord existerar inte. I jämförelse med vad man får så är det småbekymmer. Mitt främsta tips när man reser med barn är detta: åk med öppna ögon och armar. Acceptera skillnader och kräv inte att det ska vara precis som hemma. Försök istället vara flexibel och ta saker som de kommer utan att lägga så mycket energi på det. Saker att ta med sig hemifrån: ekologiska blöjor, ekologiska våtservetter, ekologiska smoothies/gröt (jag köper mina från Alex&Phil), några burkar ekologisk barnmat och gärna en påse med ex hirsflingor/glutenfria havregryn att tillaga gröt av till frukost. Sedan finns väldigt många härliga hälsosamma restauranger att äta på som också ofta har små butiker med hälsokost för egen matlagning.


#BALI #RESA #RESAMEDBARN #RESEGUIDE

795 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Ubud

LOUISE STRÖMBERG

SELF LOVE & FEMALE EMPOWERMENT

bottom of page