top of page
  • hej388

ZUCCHINIBÅTAR MED VITLÖKSFRÄSTA RÄKOR OCH TZATSIKI

Vår dag idag har varit sådär skönt lugn. Ett besök på bvc var dagens stora händelse, följt av lek hemma, en tvätt med kläder, disk, plock, byte av gardiner och kuddfodral. Och när klockan var 15 så slocknade vi båda två i sängen och sov en timma. Idag blir vår lilla kille hela tio månader, tänk att vi har fått njuta av hans glada närvaro i tio hela månader. Tiden har gått så rackarns fort, samtidigt som man inte kommer ihåg hur ens liv såg ut innan han kom till oss. Snart dags att börja tänka på lilla herrns första födelsedagskalas. Idag har han börjar peka med ett finger istället för hela handen, överallt ska det pekas och han pratar med oss (på sitt språk) som om vi förstår precis vad han säger. Ljuvliga unge! ♡

När Simon kom hem ikväll så ställde vi oss båda och lagade ihop lite gomat. Jag var sugen på zucchini och improviserade mig fram till en riktig god rätt bestående av gratinerade zucchinibåtar med vitlöksfrästa räkor, till det tzatziki med stekta bagels från igår (glutenfria +lågkolhydrat) och en grönsallad. Såå gott! Ser nu i efterhand rätt avancerat ut, men jag skulle vilja kalla det nyttig snabbmat. För smidigt och snabbt gick det att laga ihop, men näringsrik mat utan socker, stärkelse och tillsatser. Perfekt som lågkolhyratskost/lchf och paleo (utan tzatziki+ost). Rätten innehåller en hel del vitlök, vilket är perfekt såhär i sjukdomstider för att förebygga!


 Zucchinbåtar med vitlöktsfrästa räkor och tzatziki Jag höftar lite när jag lagar mat, så ni får känna er fram

Zucchinibåtar 1 zucchini 2 nävar räkor 1 gul lök 2 vitlöksklyftor riven ost peppar/havssalt smör/olivolja att steka i

Sätt ugnen på 175 grader. Dela zucchinin mitt i tu och gröp ur innehållet så att det blir ”båtar”, stek ”innehållet” tillsammans med hackade löken, vitlöken och räkorna så att de blir lite varma och räkorna får lite smak. Krydda med havssalt och peppar. Lägg lite av den rivna osten i botten på båtarna och fyll på med den stekta mixen lök/vitlök/räkor. Toppa med önskad mängd riven ost och in i ugnen i ca 30-40 min eller tills dess att osten fått en fin färg.


Tzatziki ca. 1,5 dl grekisk yoghurt 1/3 gurka 2-3 vitlöksklyftor havssalt och peppar Riv gurkan grovt och rör ner i  yoghurten. Pressa vitlök (mängd efter smak) och rör ner tillsammans med havssalt och peppar. Ringla gärna lite olivolja på toppen. 

Hur enkelt som helst, gott och väldigt nyttigt! ♡


34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page