top of page
  • hej388

Butternutsoppa med sötpotatis & rostad vitlök (paleo)

Sommaren är här och regnet smattrar utanför fönstret från de tunga molnen, vilket gjorde det till en perfekt kväll att äta varm soppa på till middag. Som ni vet så tycker jag att soppa som mat är ett toppenbra alternativ att slänga in i matsedeln, dels för att det är enkelt att göra vegetariskt, oftast går väldigt snabbt, går att göra väldigt näringsrikt och dessutom drygar ut matkassan! Vi har haft en fin butternutpumpa liggandes i kylen som idag fick bli middagens huvudingrediens, oerhört gott och till soppan så bakade jag och Banda ”mackor” – ljuvliga durrafrallor med chiafrön som min mamma bjöd oss på för ett par veckor sedan. Receptet kommer i veckan och ni kommer garanterat att älska det! Nu till denna goda soppa… Ett smarrigt recept utan mjölk (som jag toppade med en klick kokosgrädde) och dessutom paleo och veganskt!

BUTTERNUTSOPPA MED SÖTPOTATIS & ROSTAD VITLÖK 4 portioner 1 medelstor butternutpumpa (gärna över 1/2 kilo) 4-5 vitlöksklyftor + 1 vitlöksklyfta 1 medelstor sötpotatis olivolja ev. 1 klick honung / lönnsirap för vegansk flingsalt 1 gullök 1 liter vatten 2 msk lantbuljong ev. 1 morot eller palsternacka (skalad och hackad) peppar salt

Börja med att sätta ugnen på 220 grader. Skiva butternutpumpan och sötpotatisen i centimetertjocka skivor, ta bort kärnor men lämna skalet och lägg på en plat. Ringa olivolja och lite honung/lönnsirap över och massera in det med händerna, avsluta med att sprinkla lite havssalt över. In i ugnen i ca 20 minuter (se upp så att det inte bränns), ta ut och vänd på skivorna, lägg på de fyra vitlöksklyftorna med skal på, baka dem ytterligare ca 15 minuter i ugnen. Just denna del kan du förbereda dagen innan om du vill. Ta ut och låt svalna medan du förbereder resten. Häll lite olivolja i en gryta/större kastrull och fräs på den sista vitlöken som du hackar innan ihop med gullöken. Efter ett par minuter kan hälla i moroten/palsternackan och steka den i ett par minuter. Häll därefter i vattnet ihop med lantbuljongen, salt och peppar och koka i 15 minuter. Pilla därefter bort skalet från butternutpumpan, sötpotatisen och vitlöken – och lägg i dem i soppan. Småputtra i 5-10 minuter innan du stavmixar det till en slät konsistens. Servera som den är eller med lite kokosgrädde/färskost om du äter mejerier. Njut!

98 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page