top of page
  • hej388

God fortsättning

Vår jul blev inte riktigt som planerad. Dessa oerhört efterlängtade fem lediga dagarna ihop bjöd på magsjuka och en hel del hemmahäng. Ändå har vi hunnit med små besök hos våra familjer och firat så gott vi kunnat innan och efter. Har ni haft en bra jul?

Ni är flera som frågat vad vi gav våra kiddos i julklappar och vårt resonemang går som alltid: så mycket återanvänt som möjligt. Vi brukar ge 2-4 paket var, vilket drunknar i havet av paket våra familjer ger dem även om vi i år vänligt men bestämt har bett om att inte ge för många leksaker. Det är en utmaning, att nå barnens släkt med riktlinjer för vad som är viktigt för oss i vår uppfostran när det kommer till gåvor ( några ska dock ha enorm cred som respekterar oss till fullo!). Vissa saker har gått in direkt, som nolltolerans mot plast* och enbart ekologiska kläder. Medan andra, så som att vi vill att det ska finnas en måttlighet i givandet (inte bara utfyllnad av materiella grejer för sakens skull) och genustänk har varit svårare att ta till sig. Varför bryr vi oss så mycket om vad andra ger till våra barn? För att det präglar dem i deras sätt att se på världen såklart. Vi vill uppfostra två individer som förstår att jordens resurser är begränsade, att deras materiella behov sätter ett ekologiskt avtryck. Men lika mycket för att vi inte vill att de ska växa upp med materiellt fokus och att det ska finnas en genuin uppskattning och tacksamhet när något ges dem, inte en självklarhet i att få allt de pekar på. Det innebär naturligtvis inte att våra barn saknar leksaker, tvärtom så har de en uppsjö av leksaker i trä, textil och metall.

* Vi har som sagt haft nolltolerans mot all plast pga hälsotänk (det innehåller enorma mängder gifter/kemikalier som släpper regelbundet) och miljö. Men detta blir allt svårare ju äldre de blir när favoritfigurerna från barnprogrammen enbart finns i plast… Så i år har vi sagt att ett par plastsaker från Paw Patrol (som är Jonathans stora favoriter) är okej. Gissa glädjen när jag hittade ”tornet”, Chase och hans bil i större storlek på loppis, älskar att återanvända och det blir ju inte sämre när det är för en femtondel av butikspriset.

Vi gav Jonathan även två pyjamas ur samma programtema, en från Lindex ”pojkavdelning” och en från deras ”flickavdelning”. Och en pysselbok. Han var störtnöjd och vi har lekt ”uppdrag” med hans paw Patrol-gäng hela helgen. Vivianna som precis upptäckt glädjen i att öppna paket fick en hög med Newbie-kläder och en metallhink för strandhäng på Bali. Tillsammans fick de en docksäng i trä som jag fyndade för en tjuga (min mamma planerade att köpa en ny till Vivianna för en tusenlapp.. Så jag var minst sagt nöjd över fyndet).

Nu skriker kroppen dock efter grönsaker! Hoppas ni får underbara mellandagar.

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page