top of page
  • hej388

Plantbaserad pizza (vegansk & lchf)

Åh, äntligen pizzafredag! Förr förknippade jag enbart pizza med onyttig snabbmat, numera vet jag bättre – pizza kan nämligen vara enormt näringsrikt och ändå supergott! Det är ett fantastiskt smart sätt att tömma kylskåpet på udda rester och råvaror, då väldigt mycket går hem som topping på en pizza. Och det går rätt snabbt att slänga ihop. Jag har redan hunnit samla på mig en hel del pizzadegar på bloggen, men min senaste favorit är den jag tog fram under min 100% veganska vecka i höstas där jag tog död på min egen fördom om att pizza utan riktig (mejeribased) ost kan vara lika god som ”vanlig” pizza. Ack så fel jag hade.. Ost på cashewnötter är ju för tusan helt fasligt gott! Jag har bjudit både familj och vänner på denna pizza och det har både hyllats och betts om recept hej vilt. Denna är 100% vegansk och så god! Botten ligger utan sedan tidigare och är naturligt fri från gluten, mjölk, nötter och ägg, och går dessutom att göra paleo/lchf-vänlig. Sedan brer jag på min hemmagjorda tomatsås (givetvis kan du bara använda en tetra ekologisk passerade tomater istället för en snabbare och billigare version, men denna är supergod), därefter toppar jag med det jag känner för (ex rödlök, babyspenat, majs, bananer eller liknande). Jag smular över ”ricottaosten” och bakar i ugnen, för att sedan avsluta med att ringla färsk pesto över. Mums för pesto på pizza! Jag äter den som den är eller ihop med en grönsallad! Hoppas ni ska gilla den lika mycket som vi och själva upptäcka hur gott pizza kan vara vegan style utan ”vanlig” ost. ♥ Ha en fantastisk helg!

PLANT-BASED PIZZA – MIN FAVORIT 1 stor pizza PIZZABOTTEN 3 dl veg. mjölk ( mandelmjölk för LCHF) 1 msk olivolja (köp här) 1 msk fiberhusk (köp här) 2 dl rismjöl (köp här)+ extra till utbaket (för LCHF: 2,25 dl mandelmjöl -köp här) 1,25 dl durramjöl (köp här) (för LCHF: 1/2 dl kokosmjöl – köp här) 1/2 tsk salt (gärna himalaya/havssalt -mitt bästa tips är detta)

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop rismjöl, durramjöl och salt. Häll därefter i olivolja och mjölk – elvispa direkt! Låt den stå och binda ihop sig i 15 minuter innan du tar fram en bakpappersklädd plåt, mjölar den och börjar trycka ut den med hjälp av dina händer till en platt botten. Baka den i ugnen i ca 12 minuter. Ta därefter ut den och bred på önskad topping och baka den i ca 7-10 minuter eller tills osten börjar få lite färg. Ta ut och njut!TOMATSÅS 2 dl soltorkade tomater 1 liten tomat eller en näve körsbärstomater 1/2 eller en mindre vitlöksklyfta 1/2 dl olivolja en skvätt citronjuice Mixa alla ingredienser i en matberedare/mixer till en slät puré-ig konsistens. Bred på pizzabotten. Lägg därefter på önskad topping (exempelvis majs, babyspenat, rödlök mm. Smula däref RICOTTAOST 3 dl cashewnötter (blötlagda i vatten i minst 4 timmar) 1 skvätt citronjuice 1 tsk salt (gärna himalaya/havssalt) peppar 3 msk vatten Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg dem i en mixer/matberedare ihop med citronnjuice, salt, peppar och 3 msk vatten. Mixa därefter ett par minuter till en hyfsat slät ”ricottaost”. Smula över pizzatoppingen som ost och baka pizzan enligt anvisning här ovanför.PESTO 1 kruka basilika 1 dl pinjenötter/cashewnötter/solrosfrön för nötfritt 1,25 dl olivolja 1 vitlöksklyfta salt & peppar

Mixa alla ingredienser i en matberedare/mixer och ringla gärna på pizzan efter den bakats klart i ugnen.

640 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page