top of page
  • hej388

Pumpasallad med grönkål, blomkål & karamelliserade cashews (växtbaserad)

Hösten är här, med sina varma färger och överflödet av alla sina goda lokala råvaror! Sett till köket så är nog faktiskt hösten min favorit, det finns ju så himla mycket gott och härligt att äta ifrån svensk mark. Genrellt längtar min kropp efter lite varmare mat nu när det börjar bli kallt ute, soppor och grytor i all sin ära – men även lite höstigare och ljumma sallader toppar listan! Idag tänkte jag dela med mig av en fantastisk sallad som smakar så gott och tar till vara på en hel del av våra lokala råvaror just såhär i hösttid! Basen är blomkål marinerad i min solskensdressing, kikärtor, grönkål, ugnsbakad pumpa, tomater och toppat med pumpakärnor och karamelliserade cashewnötter. Till det kan man med fördel även ringla solskensdressingen över. Så gott! Och perfekt som lunchlåda.. 😉 Även om momenten är ett par stycken så går det förvånansvärt fort och enkelt.

Hoppas du ska gilla den! Lagar du den? Tagga gärna @organicbymommy i bilden och lämna en kommentar här under inlägget som berättar hur du gillade den, det är så otrologt roligt att få läsa om och se mina recept komma till liv i era kök! Stor kram!

SALLADEN 1 mindre blomkålshuvud 1 mindre butternutpumpa eller 1/2 stor Lite olivolja till ugnsbakning + stekning 1 paket kikärtor (förkokta i tetra) 1 näve körsbärstomater 3 nävar grönkål 1 dl pumpakärnor 2 dl cashewnötter Lite agave/honung* att steka i Salt

*Ej vegansk råvara

Börja med att förbereda solskensdressingen då blomkålen ska marineras en stund i delar av den.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär blomkålen i tunna skivor (använd med fördel mandolin med en lite grövre tjocklek på bladet) och lägg dem i en skål och ringla över solskensdressing så att allt täcks (du vill spara dressing även till salladen så använd gärna händerna eller en pensel för att täcka all blomkål). Ställ sedan skålen åt sidan i 20 minuter medan du förbereder och bakar pumpa och steker grönkål.

Skala och skär pumpan i avlånga bitar med cirka 1 cm tjocklek eller i sockerbitsstora kuber. Lägg på en plåt och ringla över olivolja och lite salt. Baka i ca 15-20 minuter, men håll koll så att de inte bränns. Under tiden kan du förbereda grönkålen och cashewnötterna om du vill (se beskrivning nedanför). När pumpan är klarbakad tar du ut dem och låter dem svalna.

Skölj grönkålen, dra av allt fram stjälkarna och dra/hacka i bitar. Häll i lite olivolja i en stekpanna och lägg därefter i grönkålen. Låt den inte brännas utan stek den bara lite lätt så att den mjuknar. Sprinkla lite salt över och ställ åt sidan.

Cashewnötterna kan du givetvis ha naturella, men de tillför en fin sötma om de karamelliseras. Jag använder gör en snabb-karamellisering med hjälp av agave/honung* som jag klickar i i en liten stekpanna/kastrull ihop med cashewnötterna på medelhög spisvärme. Rör om under tiden så de inte bränner fast och när de har fått en fin färg tar du av dem.

Öppna tetrapaketet med kikärtor, låt spadet rinna av (spara gärna och ha som äggvita – exempelvis till dessa frallor) och skölj av dem.

Skär körsbärstomaterna mitt itu.

Dags att sätta ihop salladen! Du behöver ett stort fat. Börja med att lyfta upp blomkålen ur marinaden och droppa av den innan du sedan breder ut den på fatet. Lägg sedan över kikärtorna i ett lager över. Fördela grönkålen i ytterligare ett lager över kikärtorna. Lägg över pumpabitarna och därefter tomaterna. Sprinkla över de karamelliserade cashewnötterna och sist pumpakärnorna. När du ska äta den kan du med fördel ringla över lite extra dressing.

_____________________________________________________

SOLSKENSDRESSING 1 dl olivolja 1/2 dl balsamvinäger 2 msk vatten 2 msk agave / honung* 2 msk passerade tomater 1,5 tsk curry 1 pressad vitlöksklyfta salt & peppar

*Ej vegansk råvara

Lägg samtliga ingredienser i en hög skål och stavmixa till en slät dressing.

212 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page