Vad sägs om festlig kombo av kola, banan och karamelliserad ”grädde” omsluten av en nötig crust med ringlad choklad över? I somras gjorde jag min version av bannoffee-paj som blev både raw, vegansk, paleo och fri från socker, gluten, mjölk och ägg. För att inte tala om himmelskt god! Så god att min kära sambo beslagtog hela (och han gillar inte ens banan…) Under flera baktillfällen.
Den är superenkel att slänga ihop och är fylld av näringsämnen och bra fetter. Hoppas den ska smaka!
RAW BANOFFEE-PAJ ca 8 portionerBotten: 10 färska dadlar urkärnade 1,5 dl cashewnötter 1 dl hasselnötter 1 tsk äkta kanel 3 msk kokosolja 1/4 tsk havssalt lite kokosolja + kokosmjöl att smörja formen medMixa allt (förutom kokosoljan i slutet + kokosmjölet) till en smultig smet. Ta den sistnämnda kokosoljan och smörj in en springform (jag använder en 18 cm)och pudra över kokosmjölet för att pajen lättare ska släppa senare. Tryck sedan ner smeten i formen där du även täcker upp kanterna så gott det går. Ställ åt sidan medan du gör kolasmeten.Kolalager: 32 färska dadlar urkärnade (om du använder torkade kan du med fördel först blötlägga dem med hett vatten i 10 minuter och sedan skölja bort vattnet, detta för att få dem krämiga att jobba med) 1/2 dl jordnötssmör* eller mandelsmör 1/2 tsk havssalt *Ej paleoAnvänd en matberedare och mixa dadlar, nötsmör och havssalt till en tjockare ”kolasås”. Det kan ta ett par minuter. När du är klar så tar du bort 3 msk av smeten och sparar, och brer på resten över botten som ett tjockt lager.1 banan
Skiva bananen i tunna skivor och bred på över kolalagret. Ställ in formen i kylen medan du gör gräddlagret.Gräddlager: 2,5 dl kokosgrädde (jag använder Garants lila förpackning då den är utan tillsatser och krämig) 3 msk av kolasmeten (som du sparade) 1/2 dl kokosoljaMixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet som du häller över bananlagret. Ställ sedan in pajen i kylen i minst 3 timmar. Njut!
Comments