top of page
  • hej388

Raw broccolisallad med cashewdressing


Hej! Efter gårdagens löprunda på 6,5 kilometer var suget efter en tallrik fräschare middag, dvs stor andel grönsaker, ett faktum. Jag finner ofta att kroppens egna längtan efter bättre mat förstärks när jag har tränat. Snacka positiv cirkeleffekt och motsatsen till den klassiska ”trött -> stressad -> sug efter snabb och dålig mat -> energidipp -> tröttare -> ingen ork till träning -> ännu tröttare” -spiralen man lätt hamnar i när man försöker få livspusslet att gå ihop.. Därför tror jag stenhårt på att bara göra den där handlingen man vet kommer bryta mönstret av trött tillvaro, vilket oftast är aktivera kroppen med träning eller yoga, fast att motivationen är noll. Dvs inte gå och vänta på att bli piggare för att orka prioritera hälsan, utan istället tvinga sig själv till action. Att göra den där insatsen för sitt välmående, även om den är forcerad, gör ofta under för tillvaron av orkeslöshet och skapar ringar på vattnet till fortsatt bättre val. Det är inte lätt, men det är ett bra mantra att jobba med ”att bara göra det”.

Med det sagt, vad passar väl bättre än en fräsch växtbaserad sallad? Denna goding är inspirerad av mitt favorithak i Kalmar (OAS KALMAR) som serverade en liknande variant och som fick mitt stora mathjärta på fall. Den är raw och låter druvornas sötma gifta sig med broccolins grönskande smaknyans och vitlökens sting. Hoppas den ska smaka!


BROCCOLISALLAD MED CASHEWNÖTSDRESSING ca 3-4 portioner Dressingen: 2 dl cashewnötter (blötlagda i 3 timmar) 0,75 dl vatten 1 vitlöksklyfta 2 msk agavesirap/honung 1,5 msk äppelcidervinäger En stor nypa havssalt av bra kvalitet 1 msk citronjuice 1 tsk rödbetsjuiceSalladen: 2 Broccolihuvuden 2 nävar ekologiska röda druvor 1 Rödlök 1,5 dl Mandel 0,75 dl Russin 1 avokadoBörja med att blötlägga cashewnötterna i en skål med vatten som täcker nötterna gott och väl, låt dem sedan ligga och dra åt sig vätskan i minst tre timmar. Sjölj därefter av vattnet och lägg nötterna i en mixerskål ihop med 1/2 dl vatten, vitlök, sötning, äppelcidervinäger, citron, salt och mixa slätt! Ta bort 3/4-delar i en separat skål (denna ska blandas i salladen) och rör sedan i rödbetsjuicen i den 1/4-delen (denna ska bli rödbetsdressingen som du tillsätter på salladen i slutskedet). Ställ båda svalt under tiden du gör själva salladen.Salladen gör du genom att skära upp broccolin i små delar, skiva druvorna och hacka rödlök och mandel. Blanda sedan ihop ovannämda komponenter i en skål tillsammans med russinen och den första, större, delen av cashewnötsdressingen som du tog undan innan du hade i rödbetsjuicen i den – blanda ihop allt. Låt salladen gärna stå och dra sig någon timma i kylen. Lägg upp i en skål, skiva avokado och lägg på salladen ihop med en klick av rödbetsdressingen. Avnjut kall!

78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page