top of page
  • hej388

KANELBULLENS DAG NÄRMAR SIG & DEN GIFTIGA SANNINGEN

Och så närmar sig den där kaneldoftande dagen sig med stormsteg. Närmare bestämt den fjärde oktober och därmed en vecka kvar. Vill du också fira den svenska och finska (nästa heliga..) bull-dagen med mycket mumsighet och samtidigt skippa den sockriga och onyttiga delen? Som alltid har jag ett gäng recept som smakar himla gott men samtidigt gör gott för kroppen. För den typiska kryddan kanel är egentligen ett riktigt nyttoämne som har använts i tusentals år för sina goda hälsoeffekter, bland annat för att den ger så fin effekt på blodsockret och är antiinflammatorisk.

Viktigt att tänka på! Det man dock ska tänka på är att välja äkta kanel eller Ceylon-kanel (Cinnamomum zeylanicum elleer Cinnamomum Verum) som den heter. Den jag använder hittar ni genom att klicka här  (adlink). Den ”vanliga” typen av kanel som vi är vana vid att köpa i dagvaruhandel är en billigare variant som kallas Kassia-kanel och som inte bara saknar de hälsofördelar som äkta kanel har, utan innehåller en alldeles för hög halt av ämnet kumarin, ett nervgift som påverkar levern. Kumarin är med andra ord levertoxiskt och den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har fastställt att det dagliga intaget av kumarin bör vara högst 0,1 mg/kg kroppsvikt och dygn. Den malda kassiakanelen som säljs i Sverige har visat sig innehålla kumarin i halter om 2 – 3 mg/g (vilket är över femtio gånger mer än halten kumarin i äkta kanel).

Evira, som är finska livsmedelsverket, skriver att regelbundet intag av kassiakanel inte är att rekommendera. Särskilt små barn borde inte dagligen äta flera produkter som innehåller kassiakanel. Så införskaffa den äkta varan Ceylonkanel and you are good to go!

Men nu till det härliga! Här kommer tre riktigt goda kanelbulleinspirerade recept som kommer blow your kanelbulle-mind away! Jag som egentligen inte ens är något större sucker för just kanelbullar kan inte få nog av någon av dessa tre, trots att de har hängt med i flera år… Det säger en hel del! 🙂 Såklart är de alla fria från gluten, vitt socker och mjölk. Hoppas de ska smaka!

Ps. Får någon av dessa recept liv i era kök? Tagga dem gärna med @organicbymommy och #organicbymommy. Mums!

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page