top of page
  • hej388

Mjuk saffranskaka (glutenfri & mjölkfri)


November är här och därmed suget efter saffran och de andra typiska julkryddorna. En riktigt favorit som jag bakade förra året men som jag glömde dela med mig av är denna goda mjuka saffranskaka, som jag gör om från mitt bananbröd (ni hittar mitt gamla ursprungsrecept här). Det jag skiftar om är mängden banan, tar bort kanel samt lägger till saffran och russin. Det blir otroligt mjukt och saftigt, och har tyvärr fått fötter från skafferiet fortare än jag har hunnit fota det… Men i helgen hann jag knäppa ett par bilder innan det försvann i ett naffs.

Det smakar ljuvligt av saffran, är fritt från gluten, mjölk och vitt socker. Går att göra nötfritt och här hittar du mitt växtbaserade recept utan ägg.  Samt är himla nyttigt och går att slänga ihop på nolltid! Jag har även en vegansk variant, som kommer snart för er som önskar utan ägg! 🙂


MJUK SAFFRANSKAKA

2 mogna bananer

4 dl glutenfritt havregryn mixat till mjöl

1 dl riven kokos 3 ägg

1,5 dl mandelmjöl (eller ytterligare 1,5 dl havremjöl för nötfritt)

2 tsk bakpulver

10 färska urkärnade dadlar

3 msk smält kallpressad kokosolja

1 tsk vaniljpulver (går att utsluta)

1/2 tsk flingsalt 1 påse saffran (0,5 gram) Ev. 1-2 nävar russin


Sätt ugnen på 150°. Mixa samtliga ingredienser förutom russinen till en jämn smet med hjälp av en matberedare. Häll smeten i en form, jag använder en brödform som jag klär i bakplåtspapper, och blanda ner russinen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta gärna ut då för att sticka i en ugnssticka eller gaffel, kommer den upp väldigt degig kan du med fördel baka den i ytterligare några minuter. Låt bananbrödet sedan svalna innan du skär upp det.

880 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page