top of page
  • hej388

Raw choklad- & kolacheesecake med pekanbotten

Jag älskar att freestyla i köket efter att en längre tid ha haft en receptidé eller längtan efter vissa smaker. Nu till min födelsedag var absolut inget undantag, utan istället slog jag på stort med alla de mäktiga smaker jag gått och drömt om den senaste tiden: kola, havssalt, pekannötter och choklad. Resultatet blev en rawfood cheesecake med just dessa smaker som smakade himmelskt, naturligt sötad med dadlar och honung/lönnsirap/agave och såklart utan gluten, mjölk och ägg. Denna tårta har rikligt med sötning då jag avsiktligt ville göra en riktig fest-tårta (dvs: att ätas på speciella tillfällen pga sin höga sötningshalt) och visst kan du välja att minska sötningen eller göra den i en mindre storlek. Men, tänk på att den på grund av sitt härligt mäktiga innehåll gör kroppen nöjd med en mycket mindre mängd. Jag la även på en raw kolasås (det vita lagret i mitten som såg vackert kola-aktig ut i färgen innan den kyldes) som man kan skippa om man vill och köra direkt på lagret med kola och havssalt. Jag valde även att göra den i två nivåer av tårtlager för en lite festligare look, men du kan absolut göra den i en större form med båda lagrena på varandra istället – vilket jag kommer göra för de lite mer vardagliga tillfällena. Dvs du behöver bara en normalstor form. 🙂


RAW CHOCOLATE – & SALTED CARAMEL CHEESECAKE WITH PECAN CRUST ca 8-10 mindre portioner (den är mäktig)

PEKANNÖTSBOTTEN 3 dl pekannötter 15 dadlar (blötlägg i hett vatten ca 15 minuter för att göra den saftiga och underlätta för mixern) en stor nypa salt Lägg pekannötter, dadlar och salt i en matberedare/mixer och mixa till en grov smet. Tryck ut i en springform. Ställ in i kylen. CHOKLADLAGER 5 dl cashewnötter (blötlagda i vatten under minst 5 timmar och gärna över natten- viktigt!) 3 dl kokosgrädde 2 msk kokosolja 0,8 dl honung/lönnsirap*/agave* 0,6 dl rå kakao 1,5 tsk vaniljpulver Häll i alla ingredienser i en matberedare/blender och mixa tills det blir en jämn och slät smet – obs det tar ofta 4-7 minuter! Häll över pekannötsbotten i springformen och ställ in i kylen igen.

KOLASÅSLAGER (kan skippas) Om du vill ha kolasåslagret så behöver chokladlagret stå i kylen i minst 3 timmar innan för att kunna ”möta” kolasåsen och kyla den. 6 dadlar 0,75 dl kokosolja 0,5 dl honung/lönnsirap*/agave* flingsalt Blötlägg dadlarna i hett vatten i 15 minuter och sila bort vattnet. Smält sedan kokosoljan i en liten kastrull, ställ åt sidan och häll i sötning, dadlar och flingsalt  och staxmixa tills det blir en rätt så slät smet, det kan ta ett par minuter. Häll sedan kolasåsen över chokladlagret och in i kylen igen. LAGER MED KOLA  & HAVSSALT 1,5 dl cashewnötter (blötlagda i minst 5 timmar och helst över natten – obs viktigt!) 1,5 dl kokosgrädde/fet kokosmjölk 1,5 msk kokosolja 23 dadlar (blötlägg i hett vatten i minst 15 minuter för att underlätta mixandet) 1,25 msk tahini 0,4 dl honung/lönnsirap*/agave* 1,5 tsk vaniljpulver 1/2 tsk havssalt Häll i alla ingredienser i en matberedare/blender och mixa tills det blir en jämn och slät smet – obs det tar ofta 4-7 minuter! Häll över chokladlagret/kolasåslagret i springformen och ställ in i kylen igen.

Garnering: Ringla gärna lite smält choklad (för raw: smält kokosolja, rå kakao och honung/agave*/lönnsirap* och blanda ihop) och sprinkla med havssalt över kolalagret. Kyl till servering! Njut!

*= vegansk sötning

38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page