top of page
 • hej388

Sommardröm i ett glas – en stor dessertfavorit

Juni är här, och med står sommarfiranden ofta på rad och ivrigt väntar på att få ta plats. Hela månaden känns som ett firande i sig, inte minst för att naturen smyckar ut sig i sin allra vackraste prakt och glimrar. Om man kan vara kär i en månad så är jag kär i juni. Och juli. Och augusti. Och jag älskar att fira, människor som händelser. Eller rent av livet självt. Och jag är uppfödd och starkt präglad av en kultur där riktigt god mat går hand i hand med firanden, så därav tänkte jag passa på att bjussa på en magiskt god efterrätt. Passande nog då midsommar nalkas och denna konkurrerar stenhårt med den klassiska jordgubbstårtan.

Låt mig presentera… Sommardröm i ett glas. Eller på ren svenska: vaniljcheesecake med jordgubbar och kolasås i glas. Den är så otroligt god – och jag har i vanlig ordning sett till att skapa ett recept som innehåller alternativ till att göra växtbaserat (veganskt) och fritt från vitt socker/gluten/mjölk. Hoppas den ska smaka & glöm inte att tagga mig i era dessertbilder, jag älskar att se mina recept komma till liv i era kök! 🙂

Obs läs detta om du vill göra desserten vegansk, LCHF, laktosfri, mjölkfri eller glutenfri! För glutenfri: välj glutenfria digestivekex eller gör min mandelcrunch enligt receptet längre ner För mjölkfri: för helt mjölkfri så byter du ut vispgrädden och färskosten mot vispbar sojagrädde eller vispar kokosgrädde, samt byter ut den karamelliserade mjölken på burk mot min egen dulce de leche (recept hittar du längre ner). För laktosfri: Välj laktosfri grädde och laktosfri färskost samt byt ut den karamelliserade mjölken på burk mot egengjord dulce de leche (recept nedan) För LCHF: Byt ut karamelliserad mjölk mot min dulce de leche (recept nedan) och gör mandelcrunch istället för digestivekex (recept nedan) För vegansk/växtbaserad: Byt ut vispgrädde och färskost mot vispbar sojagrädde och byt ut burken med karamelliserad mjölk mot min dulce de leche (recept nedan)

Sommardröm i ett glas

5 portioner

12 digestivekex (välj glutenfria för glutenfritt – eller gör min mandelcrunch som du hittar längre ner för LCHF) 1/2 liter jordgubbar 3 dl grädde 150 gram färskost (skippa för vegansk/mjölkfritt eller välj laktosfri för laktosfritt) 1 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver 1,5 msk rårörsocker (eller ex björksocker/sötströ för sockerfritt) 1 burk karamelliserad mjölk (viktigt! ej kondenserad utan karamelliserad och köpes i burk i mataffären- för mjölkfrit/vegansk se mitt recept på dulce de leche längre ner)

 1. Börja med att mortla digestivekexen till smulor och ställ åt sidan

 2. Skölj, snoppa av & skär jordgubbarna i bitar – ställ åt sidan

 3. Cheesecake-smeten gör du genom att vispa grädden utan att den blir för hård, häll i färskosten, sötning och vaniljen och vispa lite lätt igen till det är genomvispat.

 4. Öppna upp burken med karamelliserad mjölk eller tillaga din egen enligt mitt recept nedan (för mjölkfritt och utan vitt socker)

 5. Ta fram fem glas och varva digestivekexsmulorna/mandel crunch med cheesecake-smeten, karamelliserad mjölk/dulce de leche och jordgubbar i olika lager. Toppa gärna med jordgubbar. Gör du dagen före servering så rekommenderar jag dig till att lägga på samtliga jordgubbar överst på dagen för servering (så att de inte ska bli för mjuka). Njut!

Alternativ för växtbaserat / mjölkfritt / LCHF:

Mandelcrunchig botten (för naturligt glutenfri eller LCHF)

125 gram smör/kokosolja 3,5 dl mandelmjöl 2,5 msk sötning (kokossocker eller björksocker, sötströ/sukrin gold för LCHF) 2 stora nypor salt

 1. Ugnen på 175 grader.

 2. Börja med att smälta smöret i en kastrull, ta av från plattan och häll i mandelmjöl, sötning och salt.

 3. Rör runt och bred ut jämnt på en bakpappersklädd plåt.

 4. In i ugnen i 5-10 minuter eller tills den fått färg. Ta då ur, låt svala och smula sedan sönder allt till mandelcrunch .

Dulce de leche / Karamelliserad mjölk utan mejerier (vegansk)

500 ml kokosgrädde 0,75 dl agave/lönnsirap/honung*/fibersirap**

*ej vegansk, ** för LCHF

 1. Häll upp kokosgrädden och sötningen i en kastrull och värm upp på medelvärme så att det småputtrar.

 2. Rör om då och då. Vätskan dunstar och när du nått önskad konsistens, vilket tar minst 30 minuter, så tar du av den från plattan och låter den svalna. Njut!

5 998 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page