top of page
  • hej388

Äpple- & bananmuffins (glutenfria & mjölkfria)

Sommaren är en fantastisk årstid men nu välkomnar jag höstmyset med öppna armar. Att äta efter säsong är ett härligt köksmotto som blir både billigare och snällare mot miljön, vilket gör det till en ypperlig idé att nu äta och baka på äpplen. Själv inväntar jag att våra goda äpplen ska mogna på min familjegård, tills dess frågade jag några grannar om de hade några över och de gav mig en hel påse med nöje. Så dagen till ära då det börjar bli kyligare ute tänkte jag bjuda er på receptet på mina varma äppelmuffins. Jag älskar att baka med äpplen och hade en stark längtan efter att få till ett gott muffinsrecept utan mejerier, socker eller gluten, resultatet blev riktigt gott. Jag har utgått från mitt bananmuffinsrecept som jag har justerat om och tillsatt, det gör att bananerna fortfarande bjuder på sötma men äpplen och kanel framhävs. En rolig variation som inte bara är god utan innehåller en hög halt med nyttoämnen för kroppen och jag älskar att detta ”fikabröd” är nyttigare än de flestas frukost.

I mina recept på godsaker finns det inte utrymme för känslan att man har ”syndat”, det finns bara plats för njutning!


ÄPPEL- & BANANMUFFINS MED KANEL

ca 18 stycken

3 medelstora mogna bananer

1 stort eller 2 små äpplen

2,5 tsk kanel (1 till äpplena + 1,5 till smeten)

kokosolja/smör att steka i

4 ägg

2 dl riven kokos

2 dl mandelmjöl

0,5 dl bovetemjöl

2,5 tsk bakpulver

8 färska urkärnade dadlar

3 msk smält kallpressad kokosolja

1 tsk vaniljpulver

0,5 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 165 grader. Tärna äpple i små tärningar som du blandar ihop med 1 tsk kanel och stek dem lite lätt i kokosolja/smör. Ställ åt sidan.

Mixa banan och hacka dadlar med kniv innan du mixar dem bägge med stavmixer till en smet. Tillsätt resten av ingredienserna. Häll smeten i normalstora muffinsformar (18 st) och använd gärna muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fått lite färg. Låt svalna och avnjut som de är, med min chokladfrosting eller en skiva smör.

Hoppas de smakar! Har du bakat dem? Berätta gärna vad du tyckte! 🙂

261 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page