Nu närmar sig vår semester med stormsteg och att resa såhär pass långt hela familjen ska bli en häftig upplevelse. Nu är ju vi fortfarande newbies när det kommer till att resa med barn, vilket gör det hela till en roligare utmaning och upplevelse. Men lite kött på benen fick jag absolut efter min och Jonathans långresa i höstas, förutom den erfarenheten så hann jag samla på mig (läs: googla mig till sömns många nätter och fråga alla resvana mammor/papper jag känner om ALLT!) på de praktiska delarna. De där detaljerna om exempelvis flyg kan vara skönt att greppa för att oron över att resa med barn första gången faktiskt ska tona ner sig lite. För jag tror att det är väldigt vanligt, att oroa sig över just flygresan. Ser man först till sig själv så kanske man personligen tycker det är jobbigt att flyga, långtråkigt, obekvämt eller kanske till och med känner rädsla över det hela ressättet. Då lär väl tanken säkerligen inte kännas lättare på att flyga med ett litet barn. Alla barn är olika, och säkerligen alla flygresor likaså. Jag tror att det viktigaste är att försöka att inte oroa sig och istället ha en inställning att ta det precis som det blir och göra det bästa av det. Kanske skriker ert barn hela resan till Mallis denna gång, kanske sover det hela vägen till Thailand nästa år. Man får helt enkelt försöka vara cool och sansad, för att sedan bara ta det precis som det är. Här följer i alla fall några av de saker man kan förbereda sig med inför flygresan:
Priser Att flyga med barn kan prismässigt gå till på två sätt: Barnet sitter i ert knä (billigare) eller barnet får ett eget säte (dyrare). Priserna för att resa med barn varierar flygbolag emellan. Men generellt så fungerar det så att reser du med en bebis, dvs ”infant” = barn under två år, så kan ni ha ert barn i knät och betalar då bara flygskatten på ca 10% av vuxenbiljetten.
Flyger man med barn (2-11 år) måste man oftast köpa till ett extra säte och betalar då 75-90 % av priset. Vill ni gärna ha ett extra säte för barn under två så kan man köpa till ett och får då betala som för ett barn, skillnaden är då att du kan ta med en bilbarnstol och sätta på sätet. Flygtider En stor fördel med att flyga reguljärt är att man ofta kan påverka vilken tid på dygnet man vill flyga och ibland även längden flygtid. På hemresan från Florida flög vi nattetid och jag insåg att det av naturliga skäl är perfekt när man flyger med barn, ja för oss vuxna med för den delen. När jag letade flyg till Bali var mina mål att 1. Minst det ena flyget ska vara kvällsflyg och 2. så få flygtimmar och mellanlandningar som möjligt. I slutändan valde jag ett flyg som var ett par tusenlappar dyrare, men i gengäld får vi kvällsflyg både dit och hem plus endast en mellanlandning istället för två eller tre. Det är det värt! Bagage Likaså här är reglerna olika beroende på flygbolag, men generellt gäller det ca 10-15kg extra för bebis/barn påräknad din egen väskvikt eller i en separat väska. Babyskydd/bilbarnstol och vagn är allt som oftast något som man får checka in extra utan extra kostnad (räknas heller ej med i vikten) och checkas då in som specialbagage. Om man är extra rädd för att bilbarnstolen/vagnen ska gå sönder när det fraktas så kan man hyra en slags skyddsväska här. Utöver handbagage får man dessutom ta med bärsjal/bärsele utan extra kostnad på planet.
Basinette/Resevagga Reser man med bebis som väger upp till 6-8 kg och man är ute i god tid kan man boka en s.k. bassinette eller resevagga som hängs upp i taket vid ens säte. Perfekt att lägga över bebisen när hen somnat och ens armar behöver vila. Vanligtvis är att det finns 1-3 stycken på vardera plan så först till kvarn! När vi flög var planets bägge redan bokade och J var dessutom något kilo för tungt, så han fick sitta i mitt knä bägga resorna, gick bra även det. Blöjbyten Detta var en av de saker jag undrade hur tusan jag skulle lyckas med. Jag menar, byta blöja på en pytteliten flygplanstoalett…? Men vet ni, det går! På minst en av planets toaletter finns ett skötbord i miniatyrformat som man kan fälla ner över toaletten. Visst är det trångt och lite tricky, men packa ner våtservetterna och blöjorna lättillgängliga i ryggsäcken så att du enkelt kan dra upp och ta med dig så går det hur bra som helst. Reser man sedan själv så kommer nästa utmaning: själv gå på toaletten med bebis i knät, men även det fungerade fint!
Tryckutjämning Barn, och bebisar i synnerligt, har att svårt att reglera förändringarna som sker i öronen med lufttrycket vid start och landning. Vi vuxna tryckutjämnar automatiskt medan deras små öron kan ha svårt att hänga med och därmed göra ont för att trycket blir för hårt. För att underlätta kan man ta till det klassiska tricket att låta bebisen amma (om man ammar) eller dricka/ suga på något vid start och landning. Med små barn som ännu ej börjat prata och kan göra sig förstådda kan det vara svårt att förstå varför de gråter, men just gråt i samband med start/landning brukar oftast betyda just smärta i öronen pga brist på tryckutjämning. Gråter bebisen eller för den delen barnet kan man som vuxen sticka in ett finger i örat så att det blir tätt, sedan vrida på det och snabbt dra ut -då hjälper man till att tryckutjämna. Upprepa sedan på andra örat. För lite större barn kan tuggummi eller tuggande på någonting annat vara toppen för att förenkla tryckutjämningen!
Tips Var ute i god tid på flygplatsen -Hellre lite för goda marginaler så att oväntade blöjbyten hinns med!
Ta med ett extra ombyte till bebisen + er föräldrar i handbagaget. Påväg till flyget hem från Florida bestämde sig J för att bajsa ner sin flygoutfit, turligt nog var extrakläderna nära till hands. Packa handbaget som om du skulle ut och campa en natt -men lämna stormköket och tältet hemma. Ja, jag skulle faktiskt tipsa om att packa ner rejält med saker i handbagaget som om du skulle ut och campa en natt: Förutom redan nämnt ett extrabyte kläder, så är filt, plastpåse, ett dygns extra mat och blöjor guld värt. Långa förseningar kan uppstå, precis som magsjuka och diarréer. Hellre att då ha ett maxat handbagage och vara väl förberedd!
/ Små tips med förhoppning om att det ska underlätta planerandet av resan med barn. I höstas sov J mestadels av tiden av flygresorna, nu är han en snabb krypandes liten kille och det gör det spännande att se vad som väntar oss om två veckor. Puss!
Comments