Japp, ni läste rätt! Den sista tiden har jag haft ett sånt sug efter just brownie, en saftig god chokladig brownie att sätta tänderna i. Mmm… I Costa Rica hängde vi ofta på ett av våra favorithak efter de senare surfsessions, ja eller så åt vi frukost där efter de surftimmar vi tog i gryningen, vi hängde där en hel del med andra ord. Hur som helst så var en av våra stående favoriter just brownie med en skopa glass och grädde… En sådan perfekt tillagad godbit som liksom smälte i munnen, ja ni fattar! I och med mitt nyss nämnda browniesug så slängde jag ihop en himmelsk brownie utan vare sig vitt mjöl, tillsatt socker eller mejerier. Istället kan den gott räknas som riktigt nyttig då den innehåller hög halt protein, fina fetter och en hel del näringsämnen. Och visst låter det främmande med svarta bönor, men det är faktiskt just den ingrediensen som gör brownien så krämigt god och saftig. Det tillför även brownien rejält med järn, magnesium och protein. Dessutom är svarta bönor fyllda med antioxidanter, antiinflammatoriska ämnen och sägs skydda mot cancer i tjocktarmen.
Plus att den är GOD! Ja, inte ”god för att vara nyttig” utan faktiskt riktigt god. Ännu godare blir den av att stå i kylskåpet över natten. Receptet kommer från grymma Anja och är på fyra portioner, jag skär upp den i flera mindre bitar då den är så mäktig. Serveras med lite tinade hallon och en klick kokosgrädde/vispgrädde. Jag strösslade även på lite havssalt på toppen, älskar sälta mot choklad. Har en känsla av att detta recept kommer göras måååånga gånger här hemma då jag försöker skapa en kosthållning för vår familj som inte baseras på kolhydrater, vitt socker och gluten som enbart är dåligt för hälsan. Istället vill jag hitta rolig god mat och härliga desserter som faktiskt när våra kroppar med bra energi och näringsämnen. Hör gärna av er om ni provar att baka denna goding och berätta vad ni tycker, alltid kul att höra. ♥
Chokladbrownie med svarta bönor 4 portioner 1 paket förkokta svarta bönor, cirka 290 g 10 urkärnade färska dadlar 2 eko ägg 1 dl kallpressad kokosolja (kallpressad=den som doftar kokos=mest näringsämnen) 4 msk kakao (denna gång tog jag ”vanlig” men rå är såklart ännu bättre) 1 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker utan vaniljpulver, jag gillar Urtekram/Kung Markattas) 2 tsk bakpulver 100 g mörk choklad, minst 70% (jag körde på ICAs fairtrade-variant med 72%, ju högre kakaohalt desto bättre och går att välja sockerfri såklart) 3-4 msk honung, agavesirap eller valfri sötning (jag valde eko honung) Hackade nötter (jag hade cashew hemma)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skölja bönorna och kärna ur dadlarna, mixa detta till en jämn smet. Smält chokladen och vispa kokosolja, ägg och den den smälta chokladen i en annan skål. Rör ner kakao, agavesirap, bakpulver och vaniljpulver i samma skål och blanda till slut ner de mixade bönorna och dadlarna. Blanda till en jämn och fin smet.
Klä en lite mindre ugnsform med höga kanter med bakplåtspapper och häll i smeten. Toppa med hackade nötter eller frön, jag använde cashewnötter, och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
NJUT!
Kommentare