• hej388

Chia fresca / iskiate (superdrycken från Mexiko)

God morgon! Här hemma har vi haft en ganska lugn natt, för ovanlighetens skull somnade J innan kl tolv. En sådan kväll som jag egentligen borde använda väl genom att följa hans exempel och sova in de där extra timmarna då sömn är en bristvara sedan nio månader tillbaka. Men icke. De få kvällar som han inte somnar för sent (typ 23 som igår) så blir jag lite överväldigad av att få en stund för mig själv och vill genast göra allt på samma gång. Slutar oftast med att jag ligger och slötittar bloggar/instagram/letar recept eller brainstormar produktidéer och så vips är klockan 01:30 och J vill amma… Och även därefter när jag verkligen vet att jag borde sova, ja då tittar jag en stund till. Sedan sätter jag telefonen i flygplansläge, sätter hörlurarna med ljudbok i öronen och somnar. Så dumt egentligen, men så får det väl vara ibland. Jag ska dock försöka prioritera min sömn mer när det går, ett av mina mål detta år.

Åter till rubriken, chia fresca -har ni hört talas om det? Chiapuddig har nog en hälsotrend som de flesta hört talas om, själv så äter jag mina små chiafrön i en kall dryck som på bilden här nedanför. Och nej det är INTE ett glas med groddäggsvatten som jag fiskat upp ur dammen, det är en proppad powerdryck fylld med c-vitamin och med mer omega 3 än fyra normalstora bitar lax (bland annat).

Chia Fresca, eller Iskiate som det kallas av lokalbefolkningen, är en dryck som i tusentals år har druckits av den mexikanska indianstammen Tarahumara-folket, även kända för att vara elitlöpare hela bunten. De springer nämligen maratonsträckor varje dag utan att bli trötta. Hemligheten sägs ligga i att dricka chia fresca. En naturlig sorts energidryck som hjälper dem att springa länge och långt då den sägs öka prestationsförmågan och är fylld med nyttigheter. Perfekt att ta innan träning eller bara att kickstarta dagen med. Vad innehåller den då?

Chia fresca

Ett stort glas kallt vatten

2 msk chiafrön (jag köper mina från Rene Voltaire)

1-3 tsk saft pressad från eko citron eller lime

ev. lite honung/agave sirap om man vill ha sötma

Rör ner chiafröna i vattnet och låt svälla ett par minuter.

Tillsätta sedan citron/limesaften och blanda om.

Klart!

Chia är ett riktigt superfrö som per 100 g innehåller:

21 gram protein, 20 gram omega 3, 34 gram fibrer.

Ha en fin dag!

Puss.

#JUICEampSHOTS #RECEPT #SMOOTHIES

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

LOUISE STRÖMBERG

SELF LOVE & FEMALE EMPOWERMENT